Jump to content

kwazipoet

Medlem
 • Posts

  29
 • Joined

 • Last visited

Previous Fields

 • Portefølje
  SNI, CRU, YAR, PDR, AWO

Contact Methods

 • MSN
  crazypoet@poetic.com
 • Website URL
  http://www.hegnar.no
 • ICQ
  0

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Trondheim

kwazipoet's Achievements

 1. kwazipoet

  Daytrade

  Du kan handle f.eks. halve børsposter, men det frarådes. F.eks. må du handle på markedskurs, og du kan få problemer med å få solgt. Du kan ikke legge inn limit, og det er en stor ulempe. Fremdeles syns jeg det er dumt å satse på DNM-porteføljen om du skal lære deg markedet. Hvorfor ikke like gjerne sette pengene i fond?
 2. Om du sitter der og vet noe som kan påvirke kursen i et selskap med en gang det blir kjent, må du ikke foreta handler. Forventninger til/tro på selskapet er selvsagt ikke omfattet av dette. "Oi, der fikk vi tilslaget på en milliardkontrakt. Skynde seg og ringe venner & familie så de kan kjøpe aksjer før andre får greie på det!"
 3. Id Megler ABC ABG Sundal Collier AB ABN ABN AMRO Bank N.V., London Branch AOI All Options International B.V. ARC Arctic Securities ASA ASC ABG Sundal Collier Norge ASA AVA Bankaktiebolaget Avanza BPP BNP Paribas Arbitrage SNC CA Carnegie ASA CAR Carnegie Investment Bank AB CAZ Cazenove CDV Crédit Agricole Cheuvreux Nordic AB CSA Christiania Securities ASA CSB Credit Suisse Securities (Europe) Ltd CSE Københavns Fondsbørs A/S DBL Deutsche Bank AG DDB Danske Bank A/S DIF E*Trade Bank Danmark A/S DNM DnB NOR Bank ASA DRS Dresdner Kleinwort Securities Limited EPF Erik Penser Fondkommission AB ESO SEB Enskilda ASA ETS E*Trade Sverige AB FE Fearnley Fonds ASA FIM FIM Securities Ltd FOF Fondsfinans ASA FS First Securities ASA GLB Glitnir banki hf. GLI Glitnir AB GLS Glitnir Securities ASA HBC HSBC Bank plc HEX Helsinki Stock Exchange HQB HQ Bankaktiebolag ICE Kauphöll Íslands hf. IMC IMC Securities B.V INT Instinet Europe Limited JEF Jefferies International Limited JPM JP Morgan Securities Ltd KAB Kaupthing Bank Sverige AB KEM Knight Equity Markets International Ltd KNO Kaupthing ASA LAI Landsbanki Íslands hf. LBI Lehman Brothers International MLI Merrill Lynch International MPB MP Fjárfestingarbanki hf. MSI Morgan Stanley & Co. International Ltd. NB Norges Bank ND Nordea Markets NEO NeoNet Securities AB NON Nordnet Bank AB NRP NRP Securities ASA NTF Net Fonds ASA NYE Nyenburgh Beheer B:V ORS Orion Securities ASA OSA Oslo Børs (2) OSE Oslo Børs PA Pareto Securities ASA SBB Storebrand Bank ASA SBN SkandiaBanken AB SEB Skandinaviska Enskilda Banken AB SGP Société Générale S.A. SHB Svenska Handelsbanken AB SHD Svenska Handelsbanken AB SO Sparebank 1 Nord Norge Securities SSE OM Stockholmsbörsen AB STO VBS Fjárfestingarbanki hf. SWB Swedbank AB SYD Sydbank A/S TER Terra Securities ASA TMB Timber Hill Europe AG UBS UBS Limited
 4. kwazipoet

  Daytrade

  Spør du meg, sier jeg at det er høl i huet. Men jeg sverger da også til risikospredning og eventuelt daytrading. Å høre på DNM er også risikosport - se heller på innsidekjøp. Siste anbefaling må i så måte være Scorpion. Kunne også vært litt lurt å gå inn i PDR i dag (rundt 3.49). Følger den det vanlige mønsteret sitt kan den gå til 3.56 i morgen og kan være en kortsiktig trade som gir mersmak. Men selv tradisjonelle mønstre brytes hele tiden, so beware!
 5. kwazipoet

  Daytrade

  Nei, jeg mener at du bør forsøke daytrading, men finne deg 2-3 selskaper du satser "fast" på. Hvilke kan selvsagt være sesongbetont og avhengig av utviklingen generelt innenfor bestemte sektorer. Akkurat nå kunne du f.eks. sett på selskaper innenfor offshore og supply, men holdt deg unna metall/mineraler/fisk (dette er eksempler). Teknisk analyse (TA) som du refererer til kan gi deg klare indikasjoner på utviklingen en aksje har hatt over tid og hvorvidt du kan forvente tilsvarende utvikling videre. En aksje i en stigende trend som stadig får en reaksjon tilbake når den når et visst kursnivå kjøper du normalt ikke når den nærmer seg dette "taket" (men heller om den skulle bryte gjennom). En aksje som derimot "aldri" bryter ned gjennom gulvet i en trendkanal er et bedre bet. Dette er vanskelig å forklare uten å tegne grafer... :( Kjøp en utgave av Finansavisen. Delphi har hver dag en teknisk analyse av utvalgte aksjer. Se om du forstår hva de snakker om - det er relativt enkelt. Mer avanserte modeller anbefales ikke enda. Dessuten finnes mange enkle tutorials gratis på nettet. Personlig ville jeg ikke startet daytrading uten å ha grunnleggende kjennskap til TA. Husk at TA er ett av flere redskaper. Om du ønsker et godt og enkelt eksempel på at det fungerer kan du se på Prosafe-aksjens utvikling siste par måneder (flatt og greit å lese). Et eksempel på at TA ikke er noe å satse ræva si på kan du derimot se i CRU (som teknisk burde fått et kraftig oppsving etter en dobbel bunnformasjon, men i stedet fortsatte å synke). Does this make any sense at all? ;)
 6. kwazipoet

  Daytrade

  Det er fullt mulig å tjene gode penger på daytrading. Derimot er jeg uenig i at dette er måten å lære om markedet på, med mindre du daytrader i 20-30 ulike aksjer. Jeg har gjennom en del daytrading lært meg at hvert selskap ser ut til å leve sitt eget liv og har nå landet på et par aksjer som har store svingninger intradag. Visse aksjer beveger seg nemlig forunderlig likt fra dag til dag: Noen åpner høyt for så å falle litt tilbake, andre åpner på LOD, noen åpner høyt og svinger først ned og siden opp mot åpning. Noen aksjer er ekstremt avhengig av faktorer som bl.a. oljepris, laksepris etc. Jeg har for tiden 2-3 favorittaksjer. Den ene har jeg overskudd på i 75% av transaksjonene, men er ikke grådig og tar gevinst på 400 kroner netto per dag. Jepp, jeg driver smått, men 400 kroner dagen i løpet av 250 børsdager i året blir... ja, du kan jo regne selv. ;) Så sitter jeg selsagt long i noen aksjer også. Har kjøpt meg billig (vel, alt er relativt og jeg kan ta feil...) inn i PDR, CRU og AWO. Dessuten har jeg gått skikkelig på trynet i et kortsiktig forsøk på å trade Yara og venter med lengsel og smerte på en rekyl der. hehe Jeg sikrer meg også ved å sitte i 10 ulike fond. Irriterende lav avkastning sammenlignet med det jeg får til selv, men samtidig er jeg veldig opptatt av risikominimering. Satser for øvrig aldri penger jeg ikke har råd til å tape. Må aldri selge hus, bil og kjerring for å dekke meg inn! Sitter også med en skjelven finger på salgsknappen i all min paranoide feighet. Rådet mitt er at du finner deg et par favorittaksjer som du daytrader i, samtidig som du setter litt penger i et solid selskap som f.eks. Orkla (vet det er en klisjé) eller et fond. Har du drittmange penger kan du daytrade i STL eller Hydro, men du finner nok dine egne favoritter! Husk å ta eventuelle tap og ikke sitte med aksjer ved stengetid. Bestem deg for hvor mye du vil tjene per dag og hvor mye du har råd til å tape (stop loss). Sitt med cash på urolige dager. Og handle for all del ikke i selskaper med lite omsetning - om kursen stiger kan det hende du ikke blir kvitt aksjene dine. Lykke til!
 7. Nå i sommerferien daytrader jeg. Legger inn kjøpsordre i 2-3 aksjer (fra 60 000 og oppover alt ettersom på hver) som har åpnet opp. Jeg legger kjøpsordren noe lavere enn åpning. Når en del har tatt gevinst får jeg som oftest kjøpt, og så selger jeg igjen etter oppgangen. Jeg har laget meg en formel i Excel (som er blitt litt overflødig fordi jeg nå tar det i hodet) og har valgt bestemte aksjer som jeg trader relativt fast i. Jeg har en bestemt sum som er målet for hver dag etter at kurtasje er fratrukket. Jeg prøver å ikke bli grådig, for det er begynnelsen på ruinen. ;) Sitter dessuten long i 1-2 aksjer som regel. Har f.eks. kjøpt en del på bunn (forhåpentligvis!) i Crew Gold. Er for øvrig oppe i 31% avkastning nå etter at kurtasje er fratrukket (skulle bli drøye 36% før kurtasje). Målet for året var på 40%, så med litt flaks og dyktighet er jeg der snart. :) Handler med "småpenger" i forhold til mange andre, men investerer aldri mer enn jeg har råd til å tape. Og ja, jeg bruker mye tid på å lese analyser og sette meg inn i selskaper. F.eks. var jeg tidlig ute med å satse på PAR - før alle meglerhusene plutselig kom - og solgte da "alle" skulle ha dem. God kortsiktig fortjeneste. Har verken nerver eller tålmodighet til å ruge på aksjer over lengre tid - dette bruker jeg fond til (har 12 ulike fond også). Rådet mitt er å sette seg klare mål (kortsiktige og langsiktige). Vil du være sikret er det også best å sitte i cash på slutten av hver dag. Men da må du tåle å tape på 1 av 3 aksjer.
 8. Unoterte? Større sjanse for gevinst, mye større sjanse for tap. Ikke noe å anbefale for en nybegynner. Selv ville jeg avventet litt slik det ser ut nå, for det kan komme en reaksjon ned i markedet. Men for all del - så lenge du er våken og sitter klar til å selge (eller legger stop loss) må du gjerne kjøre på. Du bør se på en del faktorer når du plukker aksjer. Prøver meg med et par generelle råd: - Bestem deg for om du vil ligge long eller daytrade. - Se på aksjer som ligger i en stigende trend. - Kjøp aksjer som handles på et greit volum, slik at du vet at du får solgt når den tid kommer. - Se på innsidekjøp. - Lær litt om begrep som P/E, teknisk støttenivå etc. før du begynner så du forstår hva analytikere snakker om. - Les alle anbefalinger du kan komme over - mange ligger ute på hegnar.no - men ikke bit på kroken før du har en relativt entydig oppfatning av hvor landet ligger. - Sett stop loss så du ikke taper hus og hjem. - Ikke kjøp mer av en aksje du har om den faller i den tro at du skal ta igjen det tapte. Generelt: Ikke kjøp en aksje som er på vei ned ("Don't try to catch a falling knife"), men vent til trenden snur opp. Du mister kanskje den første prosenten, men det er verdt det! - Bestem deg for hvilket nivå du vil selge på. - Ikke hør på aksjetipsene til sånne som oss, selv om vi tjener penger. Med mindre meningene våre understøttes av solide fakta, så klart. ;) ...og ikke irriter deg over at du solgte på feil tidspunkt om du har solgt med gevinst. Du blir ikke fattig av å ta gevinst. Hilsen en som har brutt samtlige av disse budene som nybegynner og har lært av det!
 9. Med andre ord førhandelen. Følg med USA-futures fra kl. 15, så vet du om du bør selge i panikk og løpe din vei. ;)
 10. Her er noen svar fra meg som kanskje kan være en hjelp på veien: Har forstått at man bare kan kjøpe hele børsposter. På mange av aksjeselskapene jeg har sett på er børspostene fra 200 og oppover, men en pris på alt fra 15kr og opp. Finnes det ingen aksjer som har lavere aksjepris eller lavere børspost så man kan kjøpe aksjer for feks 500kr? Du kan i teorien kjøpe så lite som 1 aksje. Da kan du ikke legge inn limit, men må alltid kjøpe til markedspris. Jeg startet også i det små, men innså fort at det ikke var særlig gunstig å handle f.eks. halve aksjeposter. Det er ikke altså alltid like lett å få solgt disse. Litt på siden: Hvorfor skal du inn i markedet med så lite som 500 kroner? Om aksjen er et gullkjøp og ender med en dobling (100% opp) har du jo bare tjent 500 kroner. Hadde du gått inn med 50 000 hadde du fått samme gevinst ved 1% oppgang. ;) Risikoen er selvsagt tilsvarende større, bare så det er avklart. hehe Når jeg handler må jeg skrive inn en limit. Hva er det? Limit betyr hvor mange penger du er villig til å betale for en aksje. Du kan også kjøpe til markedskurs - da betaler du det en selger er villig til å selge for. I aksjer som Statoil osv. som omsettes på stort volum er dette problemfritt. Du kan derimot ende opp med å betale overpris dersom differansen mellom gjeldende kurs og det neste selger forlanger er stor. Logisk nok. Hvorfor må jeg skrive inn opent volum? det står at det er hvor mange aksjer du vil vise i markedet? Du har vel ingenting å skjule? Om du kjøper for 500 kroner tror jeg neppe aksjekursen blir nevneverdig påvirket av dette. Om noen år, når de 500 har blitt til 500 millioner, bør du vurdere skjult volum når du handler. hehe Er det no poeng i å få sanntidskursene? De jeg får se er 15min forsinket. Om du er daytrader er det essensielt. Sitter du long er det lite poeng. Selv ønsker jeg å kjøpe og selge på nøyaktig riktig tidspunkt, så realtid er et must for meg. Tror kanskje ikke det er så nødvendig for deg, men de fleste meglere tilbyr dette kostnadsfritt uansett. hvorfor må jeg angi en dato for hvor lenge ordren skal være gyldig? Dersom du legger inn en limit på kjøp eller salg kan du bestemme hvor lenge ordren skal vare. Hvis jeg kjøper f.eks. Selskap X til 50 kroner aksjen, bestemmer jeg meg gjerne for å selge når den har gått så og så mye (eventuelt falt). Da kan jeg legge inn at jeg ønsker å selge til kurs 60. Dersom kursen ikke nåes innen tiden jeg har satt, må jeg legge inn på nytt. Det samme gjelder for kjøp: Kanskje er kursen nå 52 kroner, men jeg er villig til å betale 50 kroner. Jeg tror aksjekursen kommer til å gå ned i 50 i løpet av de neste par dagene, så jeg legger inn en kjøpsordre med limit 50. Om denne nåes innen tidsfristen, kjøpes aksjen for meg. Om den ikke nåes... vel, da kanselleres ordren automatisk. Har skjønnt at tomra, norse energy, Simrad optronics og Fast serch and transfer skal være lovende aksjer. Kan det være lurt å kjøpe aksjer her? for feks 5000kr Nå skal jeg være jævlig subjektiv. Du kan velge å ignorere dette totalt om du vil, men dette er min egen mening: - Tomra: Tja. Tjo. Jeg følger selv med på positive nyheter herfra og har veldig sansen for selskapet. Jeg tror de kommer med gode 2007-tall, men avventer foreløpig. Tomra har skuffet meg før. - Norse: Her vet jeg ærlig talt for lite. De er vel involvert på Manati? Tror de er veldig avhengige av positive nyheter herfra. De kan komme til å gå som et uvær, eller de kan rase som en stein. Men skal du satse 500 spenn er det nok verdt det, omtrent som en lottokupong med litt bedre odds enn Norsk Tipping. ;) - Simrad O.: Ja, denne er ikke dum! Jeg ser en kortsiktig oppside på 10-15% i denne, men ikke drep meg om jeg tar feil! ;) - Fast: Her ville jeg holdt meg til helsikke unna som førstereisgutt på børsen! Kostnadssiden i selskapet er for stor i forhold til hva de henter ut av det, og jeg har en mistanke om at de ikke har vært kritiske nok når de har hentet kompetanse. Forvent deg en berg-og-dalbane om du satser på denne og håp at du havner på toppen. Hvis jeg skulle anbefalt deg en portefølje med litt spredning, men likevel risiko og dermed sjanse for å dra inn litt cash, ville jeg valgt følgende: Simrad O, QEC, TECO, Scorpion Offshore, Wavefield og PA Resources. Du kan jo følge med på hvordan disse går i uken som kommer og se om jeg vet hva jeg snakker om! hehe Litt mer langsiktig: Diagenic, Crew Gold, IGE, Prosafe og muligens Marine Harvest. Husk forresten at aksjene med størst potensiale ofte går i dass om vi får en korreksjon på børsen, så det gjelder å følge med og legge inn Stop Loss (altså "automatisk salg" om kursen bikker under et visst nivå). håper ikke dette ble for håpløst Vi har alle begynt et sted. :) Lykke til!
 11. Jeg er ny på aksjeforumet, så du er sikkert ikke så interessert i hvordan jeg gjør det, men.... Jeg er i full jobb og sjekker hvordan ståa er om morgenen, legger eventuelt inn kjøpsordre (eller salg dersom ting ser ut til å gå lukt til H.), sjekker igjen markedet i første pause på jobben, bruker lunsjpausen effektivt, og så skynder jeg meg hjem etter jobb for eventuelt å selge mellom 16.00 og 16.30 alt ettersom hvordan USA går. Jeg taper sikkert terreng i forhold til de beinharde daytraderne, men har drøye 25% avkastning så langt i år. Jeg er fornøyd med dette. Å sitte hele dagen og trade aksjer hadde gitt meg dårlig nattesøvn og et elendig liv. ;)
 12. Går du inn i aksjer i det volatile markedet vi ser nå, er du passe gær'n. Du kan satse på såkalt solide selskaper, men når REC fremheves som et solid selskap her, ringer varselbjellene litt for meg! Denne aksjen ser jeg som skummel, særlig på mellomlang sikt. Foreløpig ser vi ingen seriøse konkurrenter, men mye kan komme til å overta for solcelleteknologien når det gjelder "ren" energi. REC er blåst ut av alle proporsjoner og forsvarer neppe dagens kurs på lengre sikt. Dette er vel å merke min personlige oppfatning, men jeg ville heller satt pengene mine på paraplyselskaper som Orkla eller Hafslund. Generelt vil jeg råde til å inngå en spareavtale i et skikkelig fond. Eventuelt vente til Oslo Børs dupper ned mot 400-nivået, noe som trolig vil skje i løpet av sensommeren. Dette høres pessimistisk ut, men jeg tippet ved starten av året at vi ser 510 ved utgangen av året og holder fast på det. Men først skal vi ned og ta fart. ;) (OK, jeg er klar til å ta imot kjeft nå!)
 13. Wavefield InSeis 20%: Potensiell oppside på minimum 30% på 2-3 måneders sikt. Crew Gold 40%: Har fått seg en på trynet og vil få en rekyl opp på 10-12% på svært kort sikt. På lengre sikt ser vi en dobling, men hvor tålmodig er man? PA Resources 20%: Stoler på innsiderne og analytikerne i denne. "Alle" roper kjøp. + 20% cash til daytrading når markedet roer seg.
×
×
 • Create New...