Jump to content

Episode 268 - Mandag 18.04.05


Pantera

Recommended Posts

Jeg åpne pitten med å informere om at Pan Fish ønsker å hente inn ytterligere 200 millioner kroner ( Rettet emisjon). At dette firmaet ikke er slått konkurs skjønner jeg bare ikke. :blink:

 

Her har vel ikke de store aksjonærene noe valg enn å være med på emisjon.

 

Jeg kjenner ingen andre firma på OSE som er så hyppig med å hente inn emisjon enn PAN. Gjør dere? B)

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 125
  • Created
  • Last Reply

Makro morgenrapport First

Mandag 18. april 2005

Tema i dag

Ingen trussel: Prisveksten er grei, ECB ser ikke noen trussel på den nære horisonten, ut fra den økonomiske analysen. Lønnskostnadene pr enhet stiger kun marginalt, veksten er lav. Økte energipriser jekker headline, men smittefaren til lønnsvekten er beskjeden – og mange bedrifter føler kanskje at de ikke har ”pricing power” til å velte over økte energipriser. (Men bedriftene har pp, de øker prisene mye raskere enn kostnadene pt, jfr veksten i overskuddene)

1900

US

Boligentreprenørenes indeks

HMI fra NAHB

 

Stiger ikke: Consumer confidence har falt markert og detaljhandelen var spak i mars. Er det noe på gang? Fører økt bensinpris til at folk ikke tør kjøpe hus heller, får de ikke råd til å kjøre på visninger heller? Det har så langt ikke vært noen tegn på at det anes uråd i boligmarkedet, snarere tvert imot. Det nærmeste måtte være boligentreprenørene hvor stemningen ikke har steget de siste månedene. Et fall til 65 er småsignifikant

Norge i morgenRepatriering: Den innenlandske gjelden (dvs K2) stiger friskt, med 8,8% årsrate i januar. Den utenlandske gjelden faller imidlertid (-3,4% i desember.) Tendensen er altså at valutagjelden nedbetales (ikke fornyes), og hvorfor skulle den det når vi har verdens laveste renter selv? Resultatet for publikum samlet blir en repatriering av deler av den gjelden tatt opp når vi hadde verdens høyeste renter.

.

Tilbakeblikk

• USA NY Fed Empire melder soft patch. Minst.

Det første industribarometret for april, NY Feds Empire State, falt fra 20,2 i mars til 3,1, ventet ned til 18 – 19. Vel er dette en ung og vilter serie, men fallet var ualminnelig stort og det kommer akkurat når vi jakter på signaler om at økonomien bremser opp. Detaljene var ikke svakere enn hovedtallet (som tilfellet var i mars), men de var ikke spreke. Bedriftene tror likevel neppe det er slutt: De vil ha mer folk (sier de).

• USA Industrien girer ned, særlig bilindustrien

Samlet industriproduksjon steg 0,3% i mars, som ventet, men vareproduksjonen falt 0,1% - det var økt strømproduksjonen som trakk opp. Kutt i bilproduksjonen trakk ”manufacturing ned”, ex. bil var det vekst på 0,2%. Men så ble januar og februar nedjustert, og det førte til at produksjonen i mars var 0,5% lavere enn den tidligere rapporterte for februar. Ikke dramatisk, men det dukker jo opp en soft patch her også.

• Univ. of Michigan holdt ikke helt

300 amerikanere, tilfeldig valgt, ble litt urolige i første del av april, i følge University of Michigans consumer sentiment. Indeksen falt fra 92,6 i mars til 88,7. Det var ventet en nedgang til 91,5, men etter fallet i både ABCs og Technometricas målinger var nedgangen ikke større en vi reelt sett måtte regne med. Men likevel er det nok en indikasjon på at noe kan være på gang. Harald Magnus Andreassen hma@first.no 2323 8260, John Eriksen je@first.no 2323 8261

Please refer to important disclosures at the end of this report.

• Game over?

• USA Importprisene opp – mest (men ikke bare) på olje

Importprisene steg 1,8% i mars, mer enn de ventede 1,2%. Olje var synderen, ex. olje var prisene opp 0,3% (2,9% år/år), men det også trolig mer enn ventet. Lyspunktet var vel at prisene på importerte konsumvarer falt 0,4% - etter at de hadde steget 1,7% de foregående fem månedene. (CNBC jublet over de 0,4, nevnte ikke de andre).

• Norsk utenriksøkonomi ganske sprek, men eksporten snart over toppen?

Overskuddet i utenrikshandelen steg fra 21,6 mrd i februar til 24,1 mrd i mars. Vi ventet en oppgang til 22 mrd. Vi hadde litt trøbbel med sesongfaktorene våre, det forklarer mesteparten av avviket. Sesongjustert var det kun en marginal oppgang i det samlede overskuddet, underskuddet ex. olje steg.

• Norsk boligbygging litt ned, fortsatt meget høy

Antallet igangsatte boliger falt fra 33,3’ i januar til 29,2 i februar, regnet i årlig rate. Slippet unnslapp vårt kalenderblikk, men vi ville ha lagt inn et anslag nær utfallet. Igangsettingen var den laveste siden september, men er fortsatt 30% over nivået før det siste rykket startet.

• Halvslakk norsk skatteinngang

Tilbakeblikk

ISM

 

Det første industribarometret for april, NY Feds Empire State, falt fra 20,2 i mars til 3,1, ventet ned til 18 – 19. Vel er dette en ung og vilter serie, men fallet var ualminnelig stort og det kommer akkurat når vi jakter på signaler om at økonomien bremser opp. Detaljene var ikke svakere enn hovedtallet (som tilfellet var i mars), men de var ikke spreke. Bedriftene tror likevel neppe det er slutt: De vil ha mer folk (sier de). NY Empire State ManufacturingSource: EcoWin, First Securities0102030405-40-30-20-10010203040-40-30-20-10010203040FIRSTNew orders

Employment

Unfilled orders

Industribedriftene i NY-regionen melder at ordreinngangen stagnerte i april, etter to års oppgang. Ordreinngangen er heller ikke høyere enn at ordrereservene falt, for tredje måned på rad. Leveringstidene faller og prisene på innsatsvarene stiger litt saktere, selv om energiprisene trolig bidro andre veien.

Bedriftene melder likevel at de planlegger å øke bemanningen. Overvekten er litt mindre enn før, men likevel et klart signal om at bedriftene ikke tror at noen holder på å slå av hovedbryteren. Dessverre har ikke bedriftene gjort helt som de har sagt i det siste; de har ikke ansatt folk, slik de har sagt de skulle gjøre.

Bedriftene klarer også å løfte prisene på det de selger.

Please refer to important disclosures at the end of this report.

USA Industrien girer ned, særlig bilindustrien Index and change m/mUS - Samlet industriproduksjon steg 0,3% i mars, som ventet, men vareproduksjonen falt 0,1% - det var økt strømproduksjonen som trakk opp. Kutt i bilproduksjonen trakk ”manufacturing ned”, ex. bil var det vekst på 0,2%. Men så ble januar og februar nedjustert, og det førte til at produksjonen i mars var 0,5% lavere enn den tidligere rapporterte for februar. Ikke dramatisk, men det dukker jo opp en soft patch her også. USA Industrial productionSource: EcoWin, First Manuf.

Vareproduksjonen ex. både bil (som svinger mye) og high-tech (som ikke gir så mye penger i pungen, selv om volumet stiger mye) steg 0,1% etter en nedgang på 0,2% i februar. Ser vi de siste månedene under ett, har den underliggende veksten kommet klart ned. USA Manufacturing productionSource: EcoWin, First Electronics, computers etc.

Produksjonen i high-tech steg 1% i mars, en del mindre enn de foregående månedene. Ordreinngangen har vært litt ustabil og de siste månedene har ikke vært spesielt sterke.

I andre sektorer er stillingen blandet. Metallproduksjonen er ned. Bilproduksjonen falt, men produksjonen av investeringsvarer til bedrifter stiger fortsatt raskt. Et godt signal for investeringene i bedriftene. USA IP Market groupsSource: EcoWin, Aggregerer vi, finner vi at veksten i produksjonen av investeringsvarer har kommet noe ned, men det er bare på grunn av bil og litt svakere vekst i hi-tech. Konsumvarer er litt svakere, men bare ikke-varige. Vi vet fra før at ordreinngangen av investeringsvarer var sprek, i alle fall frem til februar. US - I vareproduksjonen falt kapasitetsutnyttelsen litt i mars, fra 78,2 til 78,0%. Utnyttelsen ligger under snittet på rundt 82%, men ikke lenger så skremmende lav. Utnyttelsen har også kommet opp i teknologiindustrien (særlig etter en stor revisjon av tallene for noen måneder siden.)

Hva nå?

De neste industribarometrene blir meget spennende. Vi får Philadelphia Fed senere denne uken. Melder flere pass, og vi får noen småsure tall fra husholdningene, er vi urolige for om bedriftene klarer å holde veksten i investeringene oppe.

300 amerikanere, tilfeldig valgt, ble litt urolige i første del av april, i følge University of Michigans consumer sentiment. Indeksen falt fra 92,6 i mars til 88,7. Det var ventet en nedgang til 91,5, men etter fallet i både ABCs og Technometricas målinger var nedgangen ikke større en vi reelt sett måtte regne med. Men likevel er det nok en indikasjon på at noe kan være på gang.

Nedgangen var den fjerde på rad, men den største – og nivået er det laveste siden høsten 2003.

I forhold til de store sykene er det likevel ennå ingen dramatikk. Barometeret er nesten helt nøyaktig på sitt historiske snitt, om godt under snittet for de siste 10 årene (som er på 97). USA consumer confidenceSource: EcoWin, First Nedgangen i UMs måling var om lag som for ABCs ukemåling, men mye mindre enn for Det virker ikke usannsynlig at oppgangen i bensinprisene og andre energipriser skremmer. Det samme var tilfellet i fjor vår og en ny runde fjor høst. Med mindre oljeprisen skyter rett i taket igjen (og nå må det dramatiske nyheter fra Midt-Østen til for å presse prisen mye opp) blir oppgangen i energiprisene mindre denne gangen, særlig enn foran ”soft patchen” i fjor vår. Det gir et visst håp om at etterspørselen ikke knekker sammen. (På grafen ovenfor bruker vi beregnede data for UM fordelt på halve måneder, da blir noteringen i første del av april ikke den svakeste den siden oktober 2003). USA Consumption vs pricesSource: EcoWin, First Dersom forbruket knekker sammen, er det ikke fordi prisene stiger litt et par måneder (vi har skissert en mulig prisøkning på grafen ovenfor – og vist sammenhengen til forbruket), men fordi husholdningene plutselig skulle finne ut at nok er nok, at nå må faktisk sparingen bringes opp på mer bærekraftige nivåer.

En brå oppgang i sparingen er noe vi har vært redd for noen år – fordi den er lavere enn hva vi tror er bærekraftig. En dag når vi våkner opp, kan marerittet ha blitt en høyst reell sak.

Vi tviler på at det skjer nå i vår:

- Bedriftene kommer neppe til å hive seg rundt å kutte investeringene – med mindre forbruket blir virkelig svakt

- Blir sentralbankene bekymret, vil de ikke heve mer (nå)

- Fallet i lange renter vil stimulere deler av etterspørselen

- Oljepriser/råvarer holder ikke om etterspørselen dempes. Dessuten er jo ikke oppgangen i oljeprisen dramatisk, særlig etter nedgangen de to siste ukene.

Se mer i ukerapporten.

USA Importprisene opp – mest (men ikke bare) på olje US import prices vs. Importprisene steg 1,8% i mars, mer enn de ventede 1,2%. Olje var synderen, ex. olje var prisene opp 0,3% (2,9% år/år), men det også trolig mer enn ventet. Lyspunktet var vel at prisene på importerte konsumvarer falt 0,4% - etter at de hadde steget 1,7% de foregående fem månedene. (CNBC jublet over de 0,4, nevnte ikke de andre).

Vi tviler på at dollarfallet har slått fullt ut gjennom i prisene på konsumvarer. Det ”ser ut” som om dollarfallet har slått fullt ut gjennom i prisene på importvarer samlet, men oppgangen i råvareprisene spiller oss et puss her (sjekk også skalaen på de to aksene..) US import prices vs. USDSource: EcoWin, First Likevel er det litt grunn til optimisme vs. takten i prisøkningene de neste månedene: Dollaren har ikke svekket seg mer de siste månedene og det burde føre til en mer moderat oppgang i prisene.

Please refer to important disclosures at the end of this report.

Men det lange caset står: USA CPI, PPI core goodsSource: EcoWin, First 18.04.05 Makro morgenrapport 6

Import prices, consumer goods (ex. auto)

Producer prices, consumer goods

FIRST

1996 = 100

Vi synes fortsatt det er god grunn til å vente at oppgangen i importprisene sammen med en raskere vekst i produsentprisene (og i lønnkostnadene pr. enhet generelt) fører til en raskere vekst også i konsumprisene.

Dersom etterspørselen da ikke blir så svak at bedriftene faktiske mister en ”pricing power” som har vært meget sterk, jfr, økningen i overskuddsmarginene de siste årene.

Norsk utenriksøkonomi ganske sprek, men eksporten snart over toppen? Norway Overskuddet i utenrikshandelen steg fra 21,6 mrd i februar til 24,1 mrd i mars. Vi ventet en oppgang til 22 mrd. Vi hadde litt trøbbel med sesongfaktorene våre, det forklarer mesteparten av avviket. Sesongjustert var det kun en marginal oppgang i det samlede overskuddet, underskuddet ex. olje steg.

Underskuddet ex. olje har ligget ganske flatt det siste året. Veksten i vareeksporten fra Fastlandet har tatt seg opp samtidig som veksten i importen er dempet. Eksportverdien steg 3% fra 4. til 1. kv. Produsent-prisindeksen for 1. vs. 4. kv tilsier at eksportprisene steg ganske bra i 1. kv – men vi drar anslaget ned til 1% fordi produsentprisene var merkelig lave i 4. kv, også vs eksportprisene. I så fall sitter vi igjen med en volumvekst i Fastlandseksporten på 2%.

Importverdien steg 2% fra 4. til 1. kv. Vi tviler på at prisene steg noe videre, og får en vekst i importvolumet på 2%. Bidraget til veksten i BNP blir i så fall nær 0 etter et positivt bidrag på 0,4 pp i 4. kv. Exp. oil & gas

Bn NOK, seas adj.

På tross av at oljeprisen er på topp, er ikke handelsoverskuddet på topp. Sesongjustert steg det marginalt - og 22 mrd er jo ikke et lavt tall, på en måned.

Mindre smell pr NOK (i oljepris) Petroleumseksporten vs. oljeprisenSource: EcoWin, First Oljeprisen bidro til å løfte verdien av eksporten av olje og gass, men selv om oljeprisen er på topp, er ikke verdien av eksporten på topp. Oljeproduksjonen har falt litt de siste årene og gasseksporten kommer ikke raskt nok i gang. Dommen over puddingen får vi når vi spiser’n. Grafen nedenfor viser hvor mange milliarder vi får i eksport av olje og gass i forhold til oljeprisen. ”Volumet” av eksporten av olje og gass, målt ut fra verdien av salget pr år pr. krone i oljepris. 18.04.2005 Makro morgenrapport 7

Hvor mye øker eksportverdien pr. krone økt oljepris, årlig ratePetroleumseksporten - volumindikatorSource: EcoWin, First Securities9091929394959697989900010203040.50.60.70.80.91.01.11.21.31.41.51.61.70

.50.60.70.80.91.01.11.21.31.41.51.61.7Verdi av eksport/oljepris i NOK, årlig rateEks: 6,3 kr/fat (1 USD) ekstra gir nå 7,4 mrd økt eksport pr å

Økt eksport av verkstedprodukter Exports by industrySource: EcoWin, First Securities979899000102030405012345678012345678FIRST

Machinery etc

Other goods

Metals

Value, NOK bn

Chemicals

Pulp& Paper, cardboard

Fish

Eksporten av metaller har flatet ut, men det har vært en kraftig oppgang i eksporten av maskiner mv., fra verkstedindustrien. Oppgangen er den beste på år og dag. For de andre sektorene er det ikke mye å melde om (kjemisk drifter opp på økte priser, vil vi tro). Usiktene for eksporten: Det beste bak oss?

 

Mainland exports vs export ordersSource: Eksportordrene falt litt i 4. kv, men nedgangen var moderat og vi vurderer nivået såpass bra at det ikke skulle stoppe en videre oppgang i eksporten. Bedriftene var også ganske optimistiske vs. utsiktene for eksportordene i SSBs konjunkturbarometer i 4. kv. Norway Exports vs. Global PMISource: EcoWin, First Men det er nok en tyngdekraft som virker, her også. Veksten internasjonalt er avtakende, og vi venter ikke at det vil ta av i 2. eller 3. kv. Normalt er norsk eksport ganske avhengig av draget utenfra, særlig om vi regner i løpende kroner.

Importen signaliserer ikke norsk take off Change y/y, 3 m avgNorway Imports vs GDPSource: EcoWin,

 

Please refer to important disclosures at the end of this report.

Veksten i importen har kommet ned fra toppen (og den er underliggende lavere enn for årsveksten som er vist på grafen ovenfor. Det indikerer at etterspørselen innenlands ikke tar av. (Grafen ovenfor viser sammenhengen til BNP Fastland og ikke etterspørselen). Norway ImportsSource: EcoWin, First SecuritiesJanMaySepJanMaySepJanMaySepJan0203040501234567890123456789Machinery & transp. ex. ship, vehicles, platMaterialsFurniture/clothes+div finished

Crude mat. ex. fuel

18.04.05 Makro morgenrapport 8

NOK bn, 3 m avg

Oil, electricity

Vehicles

Norsk boligbygging litt ned, fortsatt meget høy Norway - Housing startsSource: EcoWin, First Antallet igangsatte boliger falt fra 33,3’ i januar til 29,2 i februar, regnet i årlig rate. Slippet unnslapp vårt kalenderblikk, men vi ville ha lagt inn et anslag nær utfallet. Igangsettingen var den laveste siden september, men er fortsatt 30% over nivået før det siste rykket startet.

Igangsettingen holder seg dermed meget høy – fordi bruktprisene er så høye at det lønner seg, både for dem som bygger egen bolig og for dem som bygger for salg til andre. Og bruktprisene er selvsagt høye fordi renten er bra og økonomien slett ikke er svak lenger.

De siste månedene har prisene på brukte boliger flatet ut og vi venter ikke at de tar av igjen. Det vil etter hvert legge en demper også på boligbyggingen. Det økte tilbudet av økte boliger har nok i seg selv vært medvirkende til utflatingen av bruktprisene. Vi er likevel ikke veldig urolig for veksten i tilbudet, økningen i boligkapitalen er fortsatt beskjeden som følge av oppgangen i boligbyggingen de siste kvartalene. Housing investmentsin per cent of disposable income0%2%4%6%8%10%12%14%80 82 84 86 88 90 92 94 96 98 000204060810 Gross buiding cost, land cost not included BoligbyggingenSource: EcoWin, First Securities9192939495969798990001020304050100150200250300350050100150200250300350

OsloAntall kv.m, ses korr, 3 m snittLandet samlet

Eks. Oslo

Igangsettingen i Oslo er fortsatt mye høyere enn normalt, selv om den har kommet litt ned de siste månedene. En igangsetting på vel 30’ kv.m. pr måned (300 boliger), er mer enn dobbelt så høy som normalt. Igangsettingen i resten av landet er opp, men den er fortsatt ikke høyere enn i 2001. Du ser det kanskje tydeligere av grafen nedenfor… BoligbyggingenSource: kv.m, ses korr, 3 m snitt. 1998 = 100Landet samlet

Eks. Oslo

Boligbygging i ll igangsatte enheterest 18.04.2005 Makro morgenrapport 9

Annen byggevirksomet forsiktig opp? Norway non-residential building startsSource: EcoWin, First Igangsettingen av andre bygg falt litt i februar, men trenden over det siste året er heller svakt opp enn ned. Bygg ex. boligSource: EcoWin, First Offentlig sektor (inkl helse, utd.)

Det er store sektormessige endringer: Privat tjenesteyting er snart tilbake til gamle høyder og primær/industri har løftet igangsettingen kraftig (men den er litt ned de siste månedene, ikke glattet). Det er særlig handelsnæringen som bygger i privat tjenesteyting.

Halvslakk norsk skatteinngang

Skatteregnskapet for de tre første månedene, som dekker den første skatteterminene, viser fortsatt ikke noe klart oppsving. Det er en vekst for de ulike skatteartene, men de indikerer ikke en rask vekst i de nominelle inntektene i norsk økonomi. Hadde det ikke vært for at utgiftene til sykepenger hadde falt kraftig, ville nok Regjeringen hatt et skikkelig problem foran Revidert budsjett.

.

Link to comment
Share on other sites

USA ned 2 % på fredag. Japan ned 3,8 %idag. Oljeprisen videre ned.

 

Må nok regne med Oslo fortsetter der den slapp på fredag. Tipper ned 2,5 % idag.

Kanskje en anledning til å kjøpe?

 

 

Hvis du mener bunnen er nådd, så bare kjøp. :blink: Jeg Ville ha ventet.

Link to comment
Share on other sites

EME - RESULTATVARSEL 1. KVARTAL 2005

18.04.2005 08:36

 

Ementor ASA venter et rapportert resultat før skatt i

første kvartal 2005 i intervallet MNOK -75 til MNOK -90.

Resultatet skyldes en svak driftsutvikling, samt resultater

fra gjennomgang av selskapets kontraktsportefølje i Norge,

Sverige, Danmark og Finland som skal sikre et konsistent og

balansert bilde av Ementors faktiske situasjon per 31. mars

2005.

 

---

 

Ementor kommer tilsynelatende aldri ut av gjørmen, men den dagen det snur kan det bli et case, slik som EDBASA.

Link to comment
Share on other sites

Jeg tror også at markedet skal videre ned før neste oppgangsperiode.

Sell in may, and stay away er ett ordtak som bruker å stemme.

Og da er det viktig å kunne sitte konfortabelt over sommerferien

Link to comment
Share on other sites

IGE har undertegnet en intensjonsavtale med aksjonærene i norske MoMin AS som innebærer at IGE kjøper selskapet for ni millioner norske kroner. IGE har ifølge avtalene rett til å emittere 12 millioner nye aksjer som oppgjør.

 

MoMin eier rettigheter i fem områder og 42 letesteder i Rana i Nordland. MoMin leter etter gull- og sølvressurser. Dessuten lokaliserer det dypmalm bestående av sink, bly og kobber.

Link to comment
Share on other sites

God morgen,....

 

Ja,... nå blir det litt korreksjon fremover. Kan fort bli et fallende avventende marked til valget er over...?

 

Uansett, sommsignalisert tidligere blir jeg nok sittende med de fleste posisjonene jeg har i portisen. Kan ikke tro at det skal bli den store nedturen i AKVER og AKY når de fortrsatt plukker kontrakter og har gode ordrebøker. - Eneste jeg ikke er komfortabel med er TOM - gad vite hvor den går? Og den er nå svært nær brake even hös meg.

Link to comment
Share on other sites

Guest Isach
Jeg åpne pitten med å informere om at Pan Fish ønsker å hente inn ytterligere 200 millioner kroner ( Rettet emisjon). At dette firmaet ikke er slått konkurs skjønner jeg bare ikke.  :blink:

 

Her har vel ikke de store aksjonærene noe valg enn å være med på emisjon.

 

Jeg kjenner ingen andre firma på OSE som er så hyppig med å hente inn emisjon enn PAN. Gjør dere? B)

 

hehhehe

 

JACK blir vel en ny emisjonskjerring. Må finansiere den siste riggen nå.

Link to comment
Share on other sites

Tror det er lurt å vente med å kjøpe, det gjør nå jeg!

 

Stygge saker dette her.

 

Helt enig,... jeg kjøper ikke noe før det vises en bedring i markedet, og det kan ta noen dager.

 

Og da kjøper jeg KVI - fordi AKVER og AKY har relativ god volumbalanse på salg over 230 kroner stykket, disse kommer tilbake dit, og KVI kan følge meget godt etter.

Link to comment
Share on other sites

I dag er det nok trygt å kommentere omtrent alle aksjer her på pitten. Bortimot alt slår vel 3-6 prosent en eller annen vei. I dag går forresten ikke alle veier til Rom, men nedover. Det går åt skogen på første klasse for full hornmusikk, osv, osv...

 

Den som er tøff, laster opp det som faller styggest nå. Den som vil være trygg, sitter 100% cash.

 

Gudene må vite hva som er det korrekte på onsdag...

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.


  • Lage deg en bruker i dag for alle funksjoner. Helt gratis!

    Logg inn eller lag deg en bruker

×
×
  • Create New...