Jump to content

Franskmennene spiser mer laks.


Recommended Posts

Franskmennene spiser mer laks

Av: Tom Inge Karlsen [sist endret: 11.11.2005 15:29:13]

 

 

I årets sju første måneder importerte Frankrike til sammen 71 000 tonn ferske, frosne og røykte lakseprodukter. Det er 16 prosent mer enn på samme tid i fjor.

 

 

 

Et av verdens største laksemarkeder, Frankrike er fortsatt i vekst. Lenge har det vært en rådende oppfatning at det franske markedet har stagnert, men tallene fra Eksportutvalget for fisk viser at det ikke er tilfelle.

Både tilførselen av fersk og frosset laks øker, men det er fersk som øker mest.

 

 

 

Fersk økning fra Norge

 

Hittil i år har den direkte norske eksporten til Frankrike økt med 11 000 tonn rund vekt (rv), til 60 000 tonn rv. Økningen har skjedd for ferske produkter, mens eksporten av frosne lakseprodukt har gått tilbake.

 

Årsaken til nedgangen for frosne produkter kan være økt konkurranse fra Chile. I årets seks første måneder har eksportøkningen fra Chile til Frankrike vært på rundt 500 tonn rv.

 

 

 

Mer opptatt av helse

 

En av forklaringene på at laksekonsumet øker kraftig i år, er at franske forbrukere er opptatt av helse. I franske medier er det stor oppmerksomhet omkring helsegevinster ved inntak av omega-3-fettsyrer gjennom fet fisk, spesielt laks.

Et annet viktig poeng er at handelen bruker laks som et ”trekkplaster” i sine ferskfiskdisker, for å få flere kunder til butikkene sine. Det er jevnlig kampanjer for å øke oppmerksomheten omkring norsk laks.

 

Undersøkelser gjort blant konsumenter viser også at laks gir god verdi for pengene, altså høy kvalitet til en rimelig penge. Dette er også med på å forklare laksens popularitet.

 

 

 

Ferdigpakket øker konsumet

 

Det selges nesten ikke hel fisk lenger til konsument. Husholdningene foretrekker beinfrie porsjonsstykker i stedet for hel fisk.

 

De siste ti årene har ferske fileter/stykker økt i omsatt volum i detaljhandelen med 40 prosent, og er nå på cirka 15 000 tonn. Omlag en treddel av dette er ferdigpakkede stykker. I dag er det kun fem prosent av husholdningene i Frankrike som kjøper fersk hel laks.

 

Til sammenlikning kjøper 34 prosent ferske filetstykker. For ferdigpakkede filetstykker er andelen 14 prosent. Dette må betraktes som et høyt tall siden produktene er forholdsvis nye i markedet.

 

 

 

Vekk med skinn og bein

Et interessant trekk ved denne utviklingen er at i regioner med tradisjonelt lavt sjømatkonsum, har de nå like høyt konsum av laksestykker som i resten av landet. Fjerning av skinn og bein har med andre ord tatt bort et av hindrene for å bruke laks.

 

En slik utvikling gir også interessante perspektiver til andre regioner i Europa med tradisjonelt lavt sjømatkonsum. Økt tilbud av ferske ferdigpakkede filetstykker til flere slike regioner, kan medføre at laksekonsumet relativt raskt kan komme opp på et betydelig nivå.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Lage deg en bruker i dag for alle funksjoner. Helt gratis!

    Logg inn eller lag deg en bruker

×
×
  • Create New...