Jump to content

Renewable Energy Corporation


Recommended Posts

Fra dagens DN

 

REC er et svært spennende selskap og har hatt en utrolig utvikling det siste året. I mai tar de sikte på børsnotering, og de har potensiale til å bli en børs favoritt.

 

 

Lover lyserefremtid

 

Fjoråret ble et «vanvittig gjennombrudd», sier konsernsjef Erik Thorsen i solenergiselskapet Renewable Energy Corporation. Og enda mye bedre skal det bli i år, lover han.

 

02nyh05thorsen.jpg

 

 

MER ENN INNFRIR. RECs konsernsjef Erik Thorsen får analytikere til å juble og lover fortsatt heftig vekst. Foto: Gunnar Bløndal

 

IDA GRIEG RIISNÆS

Publisert: 02.03.2006

 

Oslo

 

Erik Thorsen behøvde ingen sol da han igår la frem resultatene for Renewable Energy Corporation (REC) ved hovedkontoret på Høvik utenfor Oslo, mens snøen lavet ned utenfor.

 

Ikke mange kan vise til nær dobling av inntektene samtidig som driftsresultatet mangedobles.

 

- Med en gjennomsnittlig inntektsvekst på 72 prosent i året de siste fem årene har vi en utvikling man sjelden ser i dag. Med nesten en dobling av inntektene ifjor ligger vi godt foran den totale veksten i markedet, som etter signalene endte på 40-50 prosent ifjor.

 

Thorsen er svært godt fornøyd med sterk vekst i alle de tre områdene REC satser på: silisium, silisiumskiver og solceller og moduler.

 

Etter kjøpet av silisiumfabrikken Asimi i USA ifjor er REC blitt verdensledende på silisium til solcelleindustrien. REC er allerede verdensledende på neste trinn i prosessen, silisiumskiver, som produseres på Herøya og i Glomfjord. De to områdene sto ifjor for rundt 45 prosent av resultatet hver. De neste trinnene, solceller og solcellemoduler, utgjør foreløpig under ti prosent av resultatet. Men det skal bli større.

 

 

Vil vokse sterkt

 

REC har sterke utvidelsesplaner på alle områder der selskapet i dag opererer. Ved hjelp av ny fabrikk på Herøya som er i gang fra sommeren og stor utvidelse i Glomfjord mot slutten av året, skal produksjonen av silisiumskiver dobles fra utgangen av fjoråret til første halvår 2007.

 

Innen solceller og solcellemoduler ble produksjonen doblet ifjor og skal dobles igjen i år.

 

Også i silisium, som det vil være mangel på i flere år fremover, har selskapet en ny teknologi under utprøving. Før sommeren skal styret etter planen ta stilling til om det skal bygges en ny fabrikk i USA, som skal ta i bruk den nye og svært kostnadsbesparende teknologien.

 

Nye regler

 

På bunnlinjen svekkes RECs resultat av at to konvertible obligasjonslån notert i euro og dollar fullt ut må føres opp som gjeld i balanseregnskapet i henhold til nye regnskapsregler, IFRS. Lånet svekker resultatet på bunnlinjen med 493 millioner kroner, men har ingen reelle konsekvenser.

 

Thorsen venter at mange av obligasjonseierne vil løse inn lånene nå i mars, fordi det vil være gunstig skattemessig.

 

- Det er bra for oss, så vi slipper å drasse rundt på det fra kvartal til kvartal, sier Thorsen.

 

_________

 

 

Dette skriver Einar Strømstad i First om REC

 

Dette er eventyrlig bra!

 

Publisert: 02.03.2006

 

OSLO: - Dette er eventyrlig bra. Aldeles eventyrlig! Og det ser ut som det vil fortsette i 2006.

 

First-analytiker Einar Strømstad er over seg av begeistring over resultatene fra solenergiselskapet Renewable Energy Corporation (REC), som etter planen skal børsnoteres til sommeren.

 

- Det er ingen tvil om at resulatene fra fjerde kvartal godt overskrider forventningene i markedet. Helt til nå har man snakket om en verdi på 10 til 20 milliarder kroner for REC. Det vil neppe noen gjøre mer. Nå er vi nærmere 30 enn 20 milliarder kroner. Og da snakker vi om en nøktern verdsetting, sier Strømstad.

 

Han er mest imponert over lønnsomheten REC presterte ifjor.

 

- Et driftsresultat på 275 millioner kroner for fjerde kvartal og på stigende trend er utrolig bra. Det betyr at selskapet ligger an til en milliard og vel så det for 2006, sier Strømstad. Han mener REC kan bli virkelig stort.

 

Han ser heller ingen mørke skyer i horisonten.

 

- Den sterke veksten vi nå ser, er preget av offentlige subsidier. Men slik jeg ser det, er disse ikke på vei ned. De er heller på vei opp.

 

_____

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Vedk. REC´s børsinntreden. Er det pr. i dag mogeleg å få kjøpt dette papiret, eller må ein vente til REC er kome på børs?

Såvidt eg veit er det Orkla, Hafslund og Good Energy som eig dette selskapet. Dei kvier seg fo naudsynt nedsal (spredning). Dette lovar vel bra?

 

EAFQ

 

:D :D :D

Link to comment
Share on other sites

Fra DN idag

 

Storeiere gir børstrøbbel

 

Trenger penger: Solenergiselskapet Renewable Energy Corporation (REC) har et betydelig kapitalbehov før det skal på børs. Eierne bremser: Utfordringen er de tre største eierne, Orkla, Hafslund og Good Energies, som svært nødig vil selge seg ned.

 

 

IDA GRIEG RIISNÆS og TURID SYLTE

Publisert: 29.03.2006

 

Oslo

 

Solenergiselskapet Renewable Energy Corporation sendte igår inn søknad til Oslo Børs om å bli børsnotert. Søknaden vil tidligst bli behandlet på børsstyremøte i slutten av april. Deretter kan prospekt sendes ut.

 

Et av kravene fra Oslo Børs før børsnotering er at det skal være fri flyt av minst 25 prosent av aksjene. Det ligger an til å bli en av de større utfordringene for solenergiselskapet ettersom de tre storeierne, det hollandske familieselskapet Good Energies, samt Orkla og Hafslund, svært nødig vil redusere sine eierandeler. De tre eier tilsammen 89 prosent av aksjene etter at nesten samtlige långivere har konvertert et obligasjonslån på over 930 millioner kroner mange måneder før forfall.

 

Diskusjon med Børsen

 

Som DN har skrevet tidligere, er det ingen av de tre største eierne som i utgangspunktet ønsker å selge seg ned i REC.

 

Solenergiselskaper har opplevd en en eksplosjonsartet vekst i takt med høye oljepriser og økende vilje til å subsidiere miljøvennlig energi. De seneste uavhengige analyser av REC priser selskapet til mellom 25 milliarder og 30 milliarder kroner.

 

- Det er i utgangspunktet en diskusjon mellom de største eierne og Oslo Børs. Det er en pågående diskusjon, sier Jon André Løkke, finansdirektør i REC.

 

Med bare 11 prosent av aksjene i fri flyt ligger det dermed an til en kombinasjon av spredningssalg og emisjon for å oppfylle kravet om 25 prosents fri flyt.

 

Dersom de tre største skulle nekte å selge sine aksjer, betyr det at selskapet må øke antallet aksjer med 20 prosent for å oppfylle kravet om 25 prosents fri flyt .

 

Store vekstplaner

 

Ledelsen i REC har tidligere varslet store vekstplaner. Blant annet bygges det nå en fabrikk som skal produsere silisiumskiver, eller wafere, på Herøya. Mot slutten av året skal en stor utvidelse av wafer-produksjonen i gang i Glomfjord. I tillegg er det planer om ny silisiumfabrikk i USA, som kan ta i bruk ny teknologi av solcellerent silisium. Ledelsen har også varslet økt satsing på den delen av solenergikjeden, der REC er svake i dag - på solceller og -moduler. Det vil trolig innebære strategiske oppkjøp.

 

Dersom alle satsingene skal gjennomføres, er det liten tvil om at selskapet vil ha et sterkt behov for frisk kapital i milliardklassen.

 

Løkke vil ikke kommentere kapitalbehovets størrelse.

 

- Dette er noe vi jobber med frem mot børsnotering, sier Løkke.

 

REC fikk resultatet for fjoråret redusert med nær en halv milliard kroner på bunnlinjen på grunn av sine to konvertible obligasjonslån som slo fullt ut på regnskapsreglene IFRS. Dette var imidlertid et rent papirtap.

 

Etter at det størte obligasjonslånet nå er nær 100 prosent innfridd, gjenstår obligasjonslånet på nær 250 millioner kroner som har forfall og vil bli innløst førstkommende fredag. Etter konverteringen eier Good Energies 37 prosent, mens Orkla eier 27 prosent og Hafslund nær 25 prosent.

 

___

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Vekstkåte solkonger

 

HB-Erik_Thorsen_i_RE_99912h.jpg

 

Konsernsjef Erik Thorsen har store vekstplaner for solcelle-gianten REC, selv om solceller er dyrere enn andre energiformer.

 

Ole-Morten Fadnes | Espen Bjerke | TDN Finans

 

Foto: Espen Bjerke

Solenergiselskapet Renewable Energy Corporation (REC) vil på børs for å skaffe penger til å bygge nye solenergifabrikker. Konsernsjef Erik Thorsen i REC har klokkertro på solcellebasert energi, selv om denne energiformen er langt dyrere enn energi basert på andre energibærere.

 

- Prisen per watt produsert sol faller. Fra 2005 til 2010 bør industrien kunne redudusere kostnaden med 50 prosent, sa Thorsen.

 

- Om noen år er jeg overbevist om at solenergi er like kostnadseffektivt som annen energi.

 

Foreløpig er solcelle-energi avhengig av subsidier fra miljøbevisste poltikere for å kunne konkurrere med andre energiformer.

 

Big in Japan

Et av de få unntakene i dag er i Japan hvor energi er dyrt. Der har man i årevis subsidiert solenergiprosjekter og fra i fjor av har solenergi konkurrert på lik linje med annen energi uten subsidier.

 

Norge er et uinteressant marked for RECs solcelle-teknologi. Det er først og fremst i solbeltet med mange soldager og hvor behovet for elektrisitet til ting som air condition er størst på dagtid som er hovedområdene.

 

Ellers brukes solcelleteknologien blant annet på steder som mangler eller er langt fra annen infrastruktur slik som mobilmaster og lignende. Slike steder blir det fort lønnsomt å produsere strøm på stedet basert på solenergi istedet for å strekke strømkabler til stedet.

 

Stor på børsen

REC vil utstede 73 millioner nye aksjer til en verdi av mellom 69 og 88 kroner per aksje i forbindelse med børsnotering.

 

Det betyr at selskapet henter inn mellom fem og 6,4 milliarder kroner.

 

I tillegg vil eksisterende aksjonærer selge 1,6 millioner aksjer, det vil si aksjer for mellom 110 og 140 millioner kroner.

 

Dette priser REC til mellom 34,1 og 43,5 milliarder kroner etter emisjonen, sier konsernsjef Erik Thorsen i REC til TDN Finans.

 

Vekstplaner

Solenergiselskapet har planer om å vokse de neste årene.

 

Thorsen sa at veksten i solenergi-bransjen hemmes av tilgangen til råvarer, som er superren silisium. Men nå planlegger REC å doble silisiumkapasiteten ved å bygge en ny silisiumfabrikk.

 

- Veksten i 2007 og litt i 2006 vil preges av at vi får ny kapasitet onstream.

 

Når REC får økt tilgang til superren silisium kan selskapet også øke wafer-produkjsonen.

 

-Om vi bygger en, to eller tre fabrikker har vi ennå ikke tatt stilling til, sa Thorsen på pressekonferansen.

 

Penger på børsen

- Industrikonsensus er en vekst på 25 prosent de neste to-tre årene. Vi skal vokse - ihvertfall - i takt med bransjen, sa Thorsen og la til at REC de siste årene har vokst mer enn bransjen.

 

- Det å ekspandere i denne bransjen er kapitalkrevende, sa Thorsen på konferansen.

 

På spørsmål om hvordan nye fabrikker skal finansieres, svarte han:

 

- Det er en grunn til at vi går på børs.

 

En ny silisiumfabrikk koster 500 til 600 millioner kroner, ifølge Thorsen og REC baserer seg normalt på 40 prosent egenkapital og 60 prosent lånefinansiering når nye fabrikker skal bygges.

 

 

Fakta om REC

 

REC-konsernet er et integrert solenergiselskap og består av tre selskaper.

REC Silicon som produserer superren silisium

REC Wafer lager wafere (tynne silisiumplater) som brukes i solceller

REC Solar produserer solceller og moduler

De tre største eierne i selskapet er Orkla, Hafslund og Good Energies

20 prosent av selskapets aksjer vil omsettes på børsen

Bookbuilding-perioden varer frem til 8. mai.

Første handledag blir trolig 9. mai

Kursen vil bli i området 69 til 88 kroner per aksje

Etter aksjene er utstedt vil selskapets verdi være mellom 34 og 43 milliarder kroner

 

ABG Sundal Collier Norge og UBS er hovedtilrettelegger for emisjonen, mens Credit Suisse First Boston og DnB NOR Markets er med-tilretteleggere.

 

 

Publisert: 21.04.2006 - 09:37 Oppdatert: 21.04.2006 - 15:13

 

 

____

Link to comment
Share on other sites

Fra DN idag

 

Solid solgevinst

RECs to gründere, Alf Bjørseth og Reidar Langmo, selger aksjer for tilsammen én milliard kroner i solenergiselskapet som nå blir et av de største selskapene på Oslo Børs. Bjørseth innkasserer alene oppunder 900 millioner kroner.

 

 

SELGER STORT. Et gründereventyr er over for Alf Bjørseth, som denne uken solgte seg ut av solenergiselskapet REC, som skal på børs 9. mai. Foto: Elin Høyland

 

THOMAS HØIE og IDA GRIEG RIISNÆS

Publisert: 22.04.2006

 

Oslo

 

De var langt unna dagens glohete oljepriser og aksjekurser, Alf Bjørseth (64) og Reidar Langmo (51), da de i 1996 satte i gang produksjon av silisiumskiver til bruk i solceller i Glomfjord i Hydros nedlagte ammoniakkfabrikk. Det gikk svært sakte i begynnelsen, uten støtteordninger som SND Invest, samt bidrag fra private aksjonærer som Christian Ringnes i NSV Invest og Furuholmen Invest, hadde det ikke blitt noe soleventyr på Oslo Børs, forteller Reidar Langmo. Langmo har sittet i ledelsen helt siden starten, ifjor forlot Alf Bjørseth sjefsstolen for å starte nye prosjekter innen fornybar energi. Nå realiserer de milliardverdier.

 

Eventyr

 

Denne uken solgte Alf Bjørseth nesten alle sine aksjer i REC, nær 520.000 aksjer, til det nederlandske familieselskapet Good Energies.

 

- Jeg kan bekrefte at jeg nettopp har solgt, men jeg har inngått en konfidensialitetsavtale og kan ikke opplyse hvem som har kjøpt eller til hvilken pris.

 

Av den siste aksjonærutskriften fremgår det at det er nederlandske Good Energies som har kjøpt posten.

 

Dersom Bjørseth får betalt med børskurs, betyr det at han får minst 716 og maksimum 913 millioner kroner. Ut fra den enorme interessen for solenergiaksjer ligger alt til rette for at han vil få en pris godt i klart øvre sjikt av prisintervallet.

 

Bjørseth er forlengst i gang med ny gründervirksomhet innen fornybar energi.

 

- Det har jo vært et eventyr, det gir veldig gode vibrasjoner å se REC som nå skal på børs. Det er ikke så mye følelser i å selge. Det viktigste for meg er at de klarer seg bra. Kapitalen jeg får ut av dette, skal brukes på egne nye prosjekter som innebærer utvikling av helt nye materialer, sier Bjørseth.

 

Også Reidar Langmo selger en stor aksjepost, en tredjedel av aksjene sine, og vil innkassere mellom 110 og 140 millioner kroner. Han fortsetter i toppledelsen i selskapet, og har fortsatt enorm tro på selskapet.

 

Motsatt problem

Konsernsjef Erik Thorsen ga igår sin første pressebriefing om RECs vei til børs. Mandag starter ledelsen et roadshow for interesserte investorer, i Oslo, Stockholm, København, London, Frankfurt, New York, som vil vare til 8. mai, da tegningsboken lukkes. Seks milliarder kroner skal hentes inn, men forhåndsinteressen har vært enorm, så det er liten tvil om at det blir overtegning.

 

REC har hatt en utfordring som er motsatt av hva de fleste har. De tre storeierne, Hafslund, Orkla og Good Energies, vegrer seg sånn mot å selge seg ned at ikke mer enn 20 prosent av aksjene kommer i fri flyt på Børsen. Kravet fra Oslo Børs er 25 prosent, men Thorsen har håp om å få dispensasjon fra kravet.

 

REC

Verdens største solenergiselskap, etablert i 1996 i Glomfjord av gründerne Alf Bjørseth og Reidar Langmo. Produserer i dag hele verdikjeden innen solenergi og er verdens største produsent av superrent silisium og silisiumskiver (wafers). Er i ferd med å bygge seg store også på solceller og moduler. REC har fabrikker i Norge, Sverige og USA og har rundt 1100 ansatte.

Skal hente inn seks milliarder kroner før det skal introduseres på Oslo Børs den 9. mai. Får en markedsverdi på mellom 34 og 43 milliarder kroner. Dersom prisen lander på 40, blir selskapet det sjette største på Oslo Børs, nest etter Orkla.

Har store utvidelsesplaner, både ny silisiumfabrikk i USA til rundt 3,5 milliarder kroner, samt stor utvidelse av waferproduksjon og kjøp av solcelle- og modulvirksomhet.

 

Bestille aksjer:http://www.recaksjen.no/default.asp?V_SITE_ID=2

 

____

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Lage deg en bruker i dag for alle funksjoner. Helt gratis!

    Logg inn eller lag deg en bruker

×
×
  • Create New...