Jump to content

Recommended Posts

Fra dagens DN

 

analyse TERJE ERIKSTAD

 

Kina blir supergigant

 

Bare veksten i Kina over to år er større enn hele den årlige verdiskapningen i land som Korea, Mexico og India. Kina vokser nå raskere enn noensinne.

 

Publisert: 21.04.2006

 

Torsdag bekreftet Kinas statistiske sentralbyrå at årsveksten i første kvartal var rekordsterke 10,2 prosent (se grafikk). Økningen i bruttonasjonalproduktet, som måler den økonomiske verdiskapningen, var langt sterkere enn ventet. Prognosemakerne hadde på forhånd spådd en vekst på 9,7 prosent, ifølge nyhetsbyrået Bloomberg.

 

Investeringene i realkapital som bygninger og veier vokser også meget raskt. I mars var nivået nesten 30 prosent, som er den sterkeste måneden siden september 2004 (se grafikk).

 

Konsumet vokser også kraftig, om enn ikke så feberhett som investeringene. Detaljhandelen økte (nominelt) med 13,5 prosent på årsbasis i mars, etter en relativt svak måned i februar.

 

Men til tross for den ekstreme veksten er inflasjonen imponerende lav. Konsumprisene stiger bare med 0,8 prosent, mens produsentprisene øker med 2,5 prosent. Også prisveksten overrasker, men på nedsiden. Det var ventet 1,3 prosent økning i konsumprisene, og 2,9 prosent for produsentprisene.

 

Kina «fyrer på alle sylindre», og gårsdagens sterke tall fikk økonomiske eksperter til å spå at kinesiske myndigheter snart vil stramme til i den økonomiske politikken. USA vil gjerne at tilstramningen skal skje ved at den kinesiske valutaen yuan stiger i verdi mot dollaren.

 

Igår møttes de to presidentene Hu Jintao og George W. Bush i Washington for samtaler, hvor det enorme amerikanske underskuddet i handelen med Kina var et hovedtema.

 

De siste 12 månedene hadde USA et handelsunderskudd på 204 milliarder dollar i forhold til Kina. Dette er nesten like mye som det samlede amerikanske underskuddet mot Japan, Canada og Mexico.

 

I USA har Kinas raske eksportvekst skapt intens politisk motstand og generert trusler om handelskrig hvis ikke den kinesiske valutaen styrkes betydelig.

 

Men Hu Jintao understreket onsdag at Kina ikke har noen som helst drastiske planer for yuanen (eller renminbi, som den også betegnes):

 

- Vårt mål er å holde kursen på renminbi stabil på et tilpasset og balansert nivå, sa Hu, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Men han la til at landet også vil «øke fleksibiliteten i kursen på renminbi». Problemet er at det går alt for sakte for hissige, amerikanske politikere.

 

Kina vil imidlertid ikke la seg pille på nesen av noen. Landets overordnede mål er å sikre en stabil økonomisk vekst for å løfte landets befolkning opp på et høyere velstandsnivå.

 

Nye tall fra Kina og Det internasjonale pengefondet (IMF) viser at verdiskapningen per innbygger bare er på 7204 dollar (justert for kjøpekraft) i året. I norske kroner er dette rundt 46.000 kroner med dagens valutakurs.

 

Men fremgangen er likevel formidabel. Målt ved markedskurser har Kina allerede passert Frankrike og Storbritannia i størrelse. Investeringsbanken Goldmans Sachs anslår at landet ligger godt an til å passere Tyskland neste år, og dermed bli verdens tredje største økonomi etter USA og Japan.

 

Sjeføkonom Jim O´Neill har også gjort noen andre interessante regneøvelser som viser hvilken supergigant Kina er i ferd med å bli. Etter hans anslag vil den samlede veksten i Kina i 2005 og 2006 passere den totale årlige verdiskapningen i hvert av landene Korea, Mexico og India. Bare konsumveksten i samme periode vil alene være større enn den tyrkiske eller den taiwanske økonomien, spår O´Neill i Goldman Sachs.

 

Kina tar verdensøkonomien med stormskritt, og landets økonomiske styrke føles over hele verden. Landets umettelige appetitt driver opp den globale veksten og løfter råvaremarkedene. Ikke minst merkes Kina-effekten her i Norge, hvor Oslo Børs setter nye rekorder hver annen dag (se side 4-5) på grunn av stadig høyere oljepriser.

 

 

____

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Fra DN idag

 

GJESTE- KOMMENTAR ØYSTEIN DØRUM -DNM

Møkkaland!

Kinas sterke vekst byr på store miljøutfordringer. De gir imidlertid kommersielle muligheter - også for Norge.

 

Publisert: 17.11.2006

 

Går du gatelangs i Shanghai en sen kveldstime, risikerer du å få en pose med søppel i hodet. Her hives søpla rett ut av vinduet og ned på gaten. Ubehagelig (særlig om man skulle bli truffet), men nokså uproblematisk. For i løpet av natten samles søpla opp, slik at gaten er ren og fin til neste dag.

 

Andre steder er dessverre renovasjonen mindre effektiv. Søpla flyter, utslipp går rett ut i elveløp eller urenset til luft. 16 av de 20 mest forurensede byene i verden ligger i Kina. I praktisk talt alle de store byene er vannet mer eller mindre forurenset, og må kokes før bruk. Drikkevann kommer i flaske, og fraktes således ikke i rør, men på dieselslukende lastebiler. Utslippene og avfallsmengdene øker med fem-ti prosent årlig.

 

Og det koster! Miljøskadene anslås å koste Kina rundt tre prosent av bnp. Verdensbanken har plassert Kina på 133. plass (av 146 land) på sin indeks for bærekraftig vekst.

 

Den sterke veksten i utslipp og søppel avspeiler Kinas høye økonomiske vekst. På 20 år er Kinas bnp seksdoblet. Over samme tidsrom er både energiforbruket og CO2-utslippene tredoblet. Høy vekst fører selvfølgelig med seg økt forbruk av innsatsvarer og energi. I tillegg flytter utslippstunge bedrifter produksjonen fra industriland, som er underlagt CO2-kvoter, til Kina, som regnes som utviklingsland og dermed ikke er underlagt slike kvoter.

 

Det hjelper selvfølgelig ikke at to tredeler av energiforbruket dekkes av kull. Kina forbruker nærmere 40 prosent av alt kull i verden, og er verdens suverent største kullkonsument.

 

Kinesiske myndigheter vet at forurensingen koster - også politisk. Ifjor økte antall tilfeller av sosial uro og protester på grunn av miljøproblemer med 29 prosent. Derfor har man også innført noen av de strengeste utslippskrav i verden. Problemet er at lokale myndigheter ikke følger opp. Nye bedrifter og arbeidsplasser er viktigere enn luftkvaliteten.

 

Med en vekst på åtte-ti prosent årlig vil Kinas bnp dobles hvert åttende år. Og all erfaring tilsier at et høyere bnp per innbygger betyr økt energiforbruk. I dag har én av 30 kinesere privatbil. Med dagens vekstrater kan dette øke til én av to om 20 år. Konservative anslag innebærer at energiforbruket vil øke med 50 prosent innen 2020, beste gjetning er en dobling. Og mesteparten av økningen vil realiseres gjennom bruk av fossile brensler.

 

Men ting skjer. Ett av de to konkrete målene i siste femårsplan var å redusere energibruken per produksjonsenhet med 20 prosent. Innenlandsk etterspørsel skal vris over mot mer privat forbruk og mer tjenester, for eksempel utdanning. Energibruken skal vris vekk fra fossile brensler. De neste fem årene skal vann og avløp oppgraderes for 750 milliarder kroner. Og SEPA, det statlige miljødirektoratet, opprettet i sommer 11 nye regionale kontorer, som uavhengig av delstatsregjeringene skal sørge for at utslippskravene etterleves. Hva er relevansen for oss?

 

For det første innebærer Kinas høye vekst at klimautfordringene vil bli enda større i årene som kommer. Det betyr både at Norge må arbeide for å få Kina (og andre vekstøkonomier) til å slutte seg til internasjonale klimakvoteavtaler, og handling med utslippskvoter. Men vi må også gå foran med et godt eksempel. Vi kan vanskelig vente at de fattigste landene skal vri forbruket sitt i mer miljøvennlig retning om de rikeste landene ikke klarer dette selv.

 

For det andre er Kina i dag en helt sentral drivkraft i den globale økonomien. Dersom Kina bremser opp som følge av mangel på ren energi, vil dette merkes også i resten av verdensøkonomien.

 

For det tredje vil en ønsket vridning vekk fra kull og over mot renere energibærere i utgangspunktet også gagne olje og gass. Men om dette også betyr en høyere pris er selvfølgelig ikke gitt. Dels vil dette avhenge av hvor alvorlige klimaproblemene ventes å bli, og hvilken konsekvens dette får for prisene på utslippskvoter på sikt. Og dels vil det avhenge av hvordan prisen på CO2-rensing og alternative energibærere utvikler seg.

 

For det fjerde ligger det åpenbart enorme kommersielle muligheter i å realisere en renere vekst i Kina. I global sammenheng er norsk industri ren. Vi har teknologien. Økt satsing på vann-, vind- og solenergi vil åpne mye markeder. Vridningen mot mer tjenestekonsum gjør det samme. Og selv en liten bit av et 750-milliardersmarked for vann- og kloakkrensing er interessant nok.

 

 

 

__________

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Fra DN-papirutgaven idag:

 

Gigantomani satt i system

 

Kina kommer til å bruke flere hundre milliarder kroner på å få landet klart til OL i 2008. Det blir verdens mest påkostede leker.

 

olympic-1.jpg

 

GIGANTREDE. OLs hovedarena, Birds Nest, er laget av 100.000 tonn stål som er vridd og sveiset sammen til en stadion som ser ut som et gigantisk fuglerede.

 

 

IOC-MANN. Kineserne vil gjøre alt for at dette skal bli den suksessen som vi tror det skal bli, sier Gerhard Heiberg.

 

Gerhard_Heiberg_tett__3662h.jpg

 

 

ROLF G. ZIMMERMANN DN i Beijing

Publisert: 02.01.2007

 

Enkelte dager kan man kjenne at duften av penger trenger gjennom stanken av brunkull som Beijing vanligvis er innhyllet i. Som for eksempel den dagen da Beijing Organizing Committee for the Olympic Games (BOCOG) viste frem byens nye smykkesteiner, «Fugleredet» og «Boblebadet».

 

Den kalde luften biter skikkelig i kinnene. Men solen skinner fra skyfri himmel. En stripe med grå røyk fra en enslig fabrikkpipe midt i byen er det eneste som forstyrrer bildet av den perfekte urbane idyll.

 

Slik vil Beijing gjerne fremstilles under OL i 2008 også. Nesten for enhver pris.

 

Verdens dyreste

 

Den internasjonale olympiske komité (IOC) antar at lekene vil koste komiteen rundt 12,5 milliarder kroner. Dette er imidlertid bare småpenger i forhold til hva kineserne selv spytter inn for å gjøre Beijing til det perfekte ansikt utad når Kina møter sine OL-gjester 600 dager fra nå.

 

OLs hovedarena, Fugleredet, har alene en total prislapp på knapt tre milliarder kroner. Dette er en av rundt 45 idrettsarenaer som enten må bygges nye eller renoveres fra topp til tå innen 2008.

 

I tillegg skal det brukes 75 milliarder kroner på miljøtiltak som skal sørge for at de tilreisende får se solen og ikke bare en blodappelsin skjult bak disen som vanligvis tar kvelertak på byen.

 

Og så skal det bygges veier, hoteller, broer, jernbaner, t-baner, OL-landsbyer og en ny flyplass. For å nevne noe.

 

- Vi skal bygge 62 nye veier og 4 nye broer for å sørge for at trafikken i byen glir greit. 51 av dem er allerede under bygging, sier sjefingeniør Wu Jingjun når BOCOG forteller hvor langt byen har kommet i sine OL-forberedelser.

 

Anslagene for hva det vil koste Kina å oppgradere sin infrastruktur før OL varierer mellom 250 og 370 milliarder kroner.

 

En beregning gjort av avisen The Guardian forteller at selv med et konservativt anslag er dette like mye penger som det er brukt på samtlige OL etter 1984 tilsammen.

 

Mye på spill

 

- Det står mye på spill for kineserne foran dette OL, sier Gerhard Heiberg, som er norsk medlem i IOC. Han har også ansvaret for å følge opp sponsorarbeidet rundt OL, og er formann for IOCs markedskomité.

 

- Kineserne vil gjøre alt for at dette skal bli den suksessen som vi tror det skal bli, sier han til Dagens Næringsliv.

 

Og når han sier at de vil gjøre alt, så mener han nesten alt.

 

Dette er det de vil gjøre for å sørge for at byen får klar og ren luft:

 

Fabrikker og kullkraftverk som vanligvis forpester OL-byen vil få ordre om å stenge ned i to måneder i tilknytning til OL.

 

Alt byggearbeid blir stanset i god tid før OL, slik at eventuelt svevestøv får tid til å legge seg.

 

Opp mot to millioner biler kan bli nektet å kjøre i byen i de to ukene OL pågår.

 

Kanoner står klare for å bombardere luften med salter, for å unngå regn eller dis.

 

Og slik vil de sørge for at byen ikke blir overbefolket under OL:

 

En lang rekke skoler får ferie og et stort antall arbeidere i byen får betalt fri så de skal slippe å dra på arbeid i byen.

 

Det skal i tillegg ha blitt lansert forslag om å sperre inne alle byens mentalt syke og å kaste alle tilreisende arbeidere ut av byen. Disse forslagene har imidlertid vakt så sterke reaksjoner at myndighetene har gått ut og avfeid dem som tøv.

 

Sjikane og forfølgelse

 

- Det ville vært uheldig om det hadde skjedd noe slikt, sier Gerhard Heiberg. I den olympiske ånd står kjerneverdiene likhet, vennskap, fred og null diskriminering sterkt.

 

- Vi har en dialog med dem om disse temaene her. Og vi føler at vi gradvis får gehør for hvordan OL-idealene bør praktiseres, sier Heiberg.

 

Men han innrømmer at han er spent på hvordan det vil gå når Beijing blir invadert av 25.000 nyhetshungrige journalister i månedene før OL.

 

Null skadde

 

På hovedarenaen hvor to av lekenes mest sentrale bygg er i ferd med å bli oppført, er 100.000 tonn stål vridd og sveiset sammen til et gigantisk stadion som minner om et fuglerede. Derav navnet Birds Nest.

 

Et annet sted er det akkurat satt glassbobler i veggene som sørger for at OLs svømmehall ser ut som et kjempestort såpeboblebygg.

 

- Vi har akkurat kommet oss gjennom de mest kritiske fasene i byggingen av Fugleredet. Det har skjedd uten at noen av våre 26.000 arbeidere er blitt skadet, proklamerer Zhang Hengli som er visedirektør for byggingen av OLs hovedanlegg.

 

- Men hvilke problemer har dere støtt på under byggearbeidene?

 

- Ingen problemer, alt går helt etter planen.

 

- Og ikke den minste skade blant 26.000 arbeidere?

 

- Ingen skader, sier Zhang Hengli og skynder seg inn i en ventende bil.

 

 

OL i Beijing

 

Startskuddet går 08.08.08 klokken åtte. Åtte er et kinesisk lykketall.

Koster IOC omtrent 12,5 milliarder kroner

Kinesiske myndigheter vil ventelig bruke mellom 250 og 370 milliarder kroner på å bygge idrettsanlegg og forbedre byens infrastruktur før OL. Det vil gjøre OL i 2008 til det mest påkostede noensinne.

Bygging av OL-anleggene er godt innenfor tidsskjema. IOC har bedt kineserne roe ned tempo så de ikke blir for tidlig ferdig.

Kineserne forventer å få inn omtrent 350 milliarder i inntekter fra tilreisende i forbindelse med OL.Kilde: BOCOG/ IOC/The Guardian

 

 

_______________

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Kina lover å gjøre mer for miljøet

 

3113316_wenjiabao.jpg

 

Statsminister Wen Jiabao lover at Kina vil gjøre mer for å spare energi og hindre forurensning.

 

NTB

 

Samtidig skal den voldsomme økonomiske veksten i landet opprettholdes.

 

I en tale til Folkekongressen som Wen skal holde mandag, og som nyhetsbyrået Reuters har fått tilgang til på forhånd, blir behovet for en «grønnere» økonomisk politikk nevnt flere ganger.

 

Statsministeren tar også til orde for økt effektivitet i det kinesiske næringslivet, og sier samfunnet må unngå en blind streben etter økt økonomisk vekst for vekstens egen skyld.

 

 

 

Minske forskjellene

Ifjor vokste Kinas bruttonasjonalprodukt med 10,7 prosent, noe som var betydelig mer enn regjeringen hadde anslått på forhånd.

 

Wen legger også vekt på behovet for å minske forskjellene mellom de velstående byene langs kysten, og fattige områder i innlandet.

 

– Bevar sosial likhet og rettferdighet, og la hele folket sammen nyte fruktene av reform og utvikling, heter det i talen.

 

 

Publisert: 04.03.2007 - 19:06 Oppdatert: 04.03.2007 - 19:47

 

http://www.dn.no/forsiden/utenriks/article...vl=sistenyheter

 

 

 

_________________

Link to comment
Share on other sites

Les dette om Kina, de tenker ikke å bremse veksten fremover:

 

 

China prepares to spend $200 billion to buy stuff around the world

 

Submitted by cpowell on Sat, 2007-02-03 23:24. Section: Daily Dispatches

By Zhou Jiangong

Asia Times, Hong Kong

Saturday, February 3, 2007

 

http://www.atimes.com/atimes/China_Business/IB03Cb08.html

 

SHANGHAI -- The Chinese government is taking action to implement a new policy of diversifying the disposal of the country's over US$1 trillion foreign exchange reserves that was initiated by the Central Conference on Financial Affairs three weeks ago.

 

The Ministry of Finance (MOF) is planning to issue yuan-denominated bonds to raise funds that will be used to "buy out" as much as $200 billion from the country's foreign reserve pool.

 

To take funds out of the foreign exchange reserves the government must pay the equivalent amount in yuan to balance the books.

 

At the current exchange rate, the total amount of yuan bonds to be issued by the MOF will be more than 1.5 trillion yuan. The ministry plans to sell the bonds to commercial banks, according to China Business News, a leading business newspaper based in Shanghai.

 

The $200 billion "bought out" from the foreign exchange reserves will then be injected into a new company to be set up this year to handle overseas investment with foreign reserves.

 

The new company, tentatively named National Foreign Exchange Investment Co., will be controlled by the State Council, China's cabinet. It will spend funds from the foreign reserves on mergers and acquisitions of overseas businesses, including foreign financial institutions. It will also target overseas energy assets and will likely acquire equities in the domestic markets, or even lend money to help finance domestic research and development projects.

 

Informed sources say that Lou Jiwei, currently vice minister of finance, will be appointed as board chairman of the National Foreign Exchange Investment Co.

 

 

 

_______________

 

 

 

http://www.gata.org/node/4773

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Fra DN-papir:

 

- HANDEL

Høy hastighet i Kina

 

Den kinesiske eksportmaskinen går for full maskin i sommer til tross for økt skepsis til kinesiske produkter. - Mangler sidestykke, sier Goldman Sachs.

 

- SETTER REKORD. Det kinesiske handelsoverskuddet ble nesten fordoblet i juni.

 

MORTEN IVERSEN BANGKOK

Publisert: 11.07.2007

 

Handelsoverskuddet på 26,9 milliarder dollar for juni måned er en ny rekord og overrasket alle - prognosene lå på rundt 22 milliarder dollar. Kinesiske eksportører produserer og sender hva de makter av tekstiler, sko og elektronikk til hele verden. Og mer skal det bli.

 

Økt spenning

 

Diskusjonen om at Kina bevisst holder valutaen svekket for å hjelpe eksportørene, har blusset opp for fullt igjen. Amerikanske politikere fra begge partier ønsker å straffe Kina med langt strengere antidumpingvirkemidler enn hva som er tilgjengelig i dag.

 

- Dette overskuddet bidrar ikke til å redusere spenningen overfor USA. Kina må gjøre mye mer for å redusere handelsoverskuddet, sa sjeføkonom for Kina, Wang Qing hos Morgan Stanley i Hong Kong igår.

 

Goldman Sachs mener at situasjonen i Kina er unik.

 

- Kina må ta problemet med det økte handelsoverskuddet ved roten: se på den svake kinesiske valutaen. Nivået på dette handelsoverskuddet mangler sidestykke. Situasjonen i Kina er enestående, verden har ikke sett noe tilsvarende, sa Hong Liang hos Goldman Sachs.

 

Den kinesiske eksporten vokste med 27 prosent til 103 milliarder dollar i juni, importveksten var halvparten så stor - like under 14 prosent. Kinesiske fabrikker er blitt mer selvforsynt de siste tre årene og trenger ikke lenger å importere nøkkelkomponenter fra vestlige land.

 

- Den viktigste nyheten fra Kina er den stadig svakere importveksten. All den tid det ikke er utsikter til at importen vil vokse mer enn eksporten vil handelsoverskuddet fortsette å vokse, sa Mark Williams hos Capital Economics.

 

Høyere tempo

 

Utenlandske investeringer i Kina øker kraftig, og kinesiskeide eksportører plasserer mye av overskuddet i nye fabrikker. De siste statistikkene viser at investeringene i fabrikker og eiendom har økt med nesten 26 prosent i år. Resultatet vil bli økt produksjonskapasitet og en fortsatt økning i den kinesiske eksporten de neste månedene.

 

Kinesiske myndigheter innser at rekordhøyde handelsoverskudd skaper problemer i forholdet til handelspartnerne. De fjernet eksportsubsidier på nesten 3000 forskjellige produkter 1. juli.

 

- Kinesiske myndigheter har tatt betydelige skritt for å bremse eksport av varer som benytter store energiressurser eller ødelegger miljøet, sa økonom Andy Rothman hos CLSA Emerging Markets til International Herald Tribune igår.

 

Kina påpeker også at den amerikanske eksporten til Kina har økt med 188 prosent på fem år - den høyeste eksportveksten USA har hatt med noen av de største handelspartnerne.

 

 

 

_________

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Lage deg en bruker i dag for alle funksjoner. Helt gratis!

    Logg inn eller lag deg en bruker

×
×
  • Create New...