Jump to content
Sign in to follow this  
DeLaVega

Før- og etterbørs

Recommended Posts

Det finnes endel god info på sidene til Oslo Børs og Netfonds

 

Lykke til! :smile:

 

 

_________________

 

 

 

Hvordan foregår handelsdagen på Oslo Børs?

Handel på Oslo Børs skjer på alle hverdager mellom kl. 09:00 og 16:30. Handelsdagen er delt opp på følgende måte:

 

08:15-09:00: Perioden før-børs.

Alle ordre legges inn på børs, ingen automatisk slutning. Fra klokken 08.45 vises innlagte ordre, men kun akkumulert volum for hvert enkelt kursnivå til og med foreløbig likevektskurs.

 

09:00-09:10: Åpningsauksjon.

Handelsperioden åpnes med en Open Call Auction. Auksjonen foregår ved at ordre med kurs lik eller bedre enn beregnet likevektskurs sluttes. Likevektskurs er den kurs hvor den største nominelle verdien av et instrument kan sluttes. Instrumentene tilhørende i OBX-indeksen er de første til å åpne med en åpningsauksjon. Dette foregår alfabetisk. Deretter følger instrumentene som inngår i hovedlisten og SMB-listen, grunnfondsbevis og til slutt warrantene.

 

09:00-16:00: Kontinuerlig omsetning.

Etter at det enkelte instrument har åpnet fortsetter handledagen med kontinuerlig omsetning.

 

16:20-16:30: Sluttauksjon.

Klokken 16:20 stenges all handel av warranter og tegningsretter på Oslo Børs. For aksjer og grunnfondsbevis avsluttes handelsdagen med en sluttauksjon. Det er ikke kontinuerlig omsetning etter klokken 16:20. Frem til 16:23:30 er det ingen slutninger, men ordre kan registreres, endres og slettes. Ordreboken viser akkumulert volum per prisnivå som før åpningsauksjonen. Frem til auksjonen i det enkelte instrument, er det mulig å legge inn, endre og slette ordre. 16:23:30 begynner slutt-auksjonene. De samme regler som ved åpningsauksjonen gjelder også her, også rekkefølgen på auksjonene.

 

 

 

Hvordan skjer en handel på Oslo Børs?

Ordre som blir registrert blir prioritert etter kurs og tidspunkt i perioden kontinuerlig omsetning. Når en kjøpsordre registreres med høyere eller lik limit som beste salgs-ordre blir den automatisk matchet mot salgsordrene etter prioritet helt til ordren er fylt eller det ikke er salgsordre igjen på dette nivå. Omsetningskursen blir da lik de eksisterende ordre i systemet. Eks. 3 salgsordre i systemet i DnB på hhv 1.000 på kr 30,80, 1.000 på kr 30,90 og 1.000 på 31,00. En kjøpsordre av 2.500 aksjer til kurs 30,90 som limit vil resultere i følgende match: 1.000 aksjer på kurs 30,80 og 1.000 til 30,90 dvs 2.000 til gjennomsnitt 30,85.

 

Det vil da stå igjen rest kjøper på 500 aksjer til kurs 30,90 og selger 1.000 aksjer til kurs 31,00.

 

Det er et unntak fra regelen om prioritet etter tidspunkt for ordreinnleggelse; meglerhusene kan prioritere egne ordre fremfor ordrene fra andre meglerhus. Eksempelvis: en kunde hos Net Fonds ligger på beste kurs på selgersiden med 10.000 aksjer, men bak en ordre fra et annet meglerhus (samme kurs) basert på tidspunkt for ordreinnleggelse. En annen kunde hos Net Fonds ønsker å kjøpe 20.000 aksjer på beste selgerkurs. Resultatet blir da at denne kjøperen fra Net Fonds kjøper 10.000 aksjer av den andre kunden hos Net Fonds, og 10.000 aksjer av det andre meglerhusets ordre.

 

 

 

Er det noen som kan forklare meg hva før og etterbørs egentlig er?

Så åpningstidene til OSE var definert med Førbørs, handelsperiode og etterbørs.

 

 

____________

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...