Jump to content

Hva er egentlig en TRS?


utkant
 Share

Recommended Posts

Hva er egentlig en TRS-avtale? Hva innebærer det?

 

Det står for total return swap og er en finansiell avtale mellom to aktører der man får finansiell eksponering mot for eksempel aksjer uten faktorsk å eie aksjene selv.

 

Geveran Trading gjør dette i Marine Harvest. Det kan skje ved at Carnegie kjøper aksjene, og så inngås det en avtale mellom Geveran og Carnegie om kursen for de unerliggende aksjene, forfall og prisen Carnegie skal ha for å inngå kontrakten.

 

Ble kanskje ikke så mye klarere dette...

Link to comment
Share on other sites

Joda, det ble litt klarere, men skjønner ikke hvorfor man inngår enn sånn avtale istedet for å faktisk kjøpe aksjene. Er det sånn at det er billigere for JF å kjøpe TRS avtaler fordi han slipper å eie aksjene?

 

Synes det er litt komplisert å tolke hva slags signal dette gir markedet. Er det ett kjøpssignal? Isåfall har JF gitt markedet ett ganske sterkt kjøpssignal uten at markedet reagerer.

 

Og hvorfor vil Carnegie tegne en slik avtale med JF. Forventer de at kursen skal falle? Må forresten Carnegie eie aksjene i det øyeblikket avtalen inngås eller kan de kjøpe de underveis når de føler for det(helst mens kursen faller)?

Link to comment
Share on other sites

I praksis er dette et normalt kjøp av aksjer, men for lånte penger. For eksempel hvis aksjekurs er 100 kan man inngå en avtale med et meglerhus om at man vil kjøpe 1 aksje om et år til 110. Fordelen ert at man slipper å betale før om et år. Bakdelen er at man må betale mer. I mitt eksempel blir dette 10 % rente på et år.

 

For Carnegie er derfor dette kun et lån til JF. De har nok kjøpt inn aksjene nettopp til dette formål, og ved å inngå en slik avtale har får de en risikofri (ikke helt da, det kan jo være JF ikke kan gjøre opp for seg, men det er jo ganske urealistsik) rente, ettersom JF har forpliktet seg til å kjøpe.

 

Derfor er dette et akkurat like sterkt kjøpssignal som om JF hadde kjøpt aksjene med en gang.

 

Jeg tviler sterkt på at Carnegie tar risikoen det innebærer å ikke eie aksjene før de selger de, ettersom de da vil ha en kursrisiko selv. Meglerhus vil helst ha kurtasje og renteinntekter, mens kundene skal ta risikoen.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

  • Lage deg en bruker i dag for alle funksjoner. Helt gratis!

    Logg inn eller lag deg en bruker

×
×
  • Create New...