Jump to content

Jernmalm (Iron Ore)


Recommended Posts

Frykten i markedene kan være i ferd med å materialisere seg i laver malmkursen i tiden fremover. Det er flere grunner til dette, men frykt for boble-tendenser i Kina er det største trusselen.

 

Det er også frykt blant Kineserne om at de nye skattereglene i storprodusenten Australia kan skape enda høyere malmpriser, som igjen kan være med på å kvele videre utvikling i Kina.

 

Kursene har som kjent boblet seg siste året. De tre store ( Rio Tinto, Vale , BHP ) fungerer i praksis som et kartell og kan i stor grad bestemme markedsprisene. Det blir spennende å se hvordan kursutviklingen vil bli, men fundamentalt sett er det vanskelig å se at prisene vil synke. Det er ikke mer ubrukt kapasitet, og lite ny produksjon vil komme til makdedet før tidligst i 2012.

 

Jeg tror også vi vil se at kursdifferensen mellom høykvalitetsmalm (Australia, Brasil) og lavkvalitetsmalm (India) vil øke ytterligere. Dette kan være verdt å merke seg dersom du vurderer å investere i jernmalmprodusenter. Kina har satt høyere krav til renhet, og det er økende etterspørsel etter gode råvarer. (For Indias del er dette egentlig ikke noe stort problem, da tilbudet er dekket av egen etterspørsel.)

 

Det vi ser er jo at tilbudet i verdensmarkedet ikke dekker etterspørselen, og mange tror skvisen vil øke ytterligere. Men på en annen side vet jo makedet dette, og er dermed mest sannsynlig diskontert i maredet. (gir økt fallpotensiale ved eventuell "smell" i Kina). Mange Kinesere har allerede forberedt seg på en mulig boligkollaps, dette er spesielt synlig ettersom eiendomsaksjene i Kina har falt betraktelig den siste tiden.

 

På kort sikt er det mulgens duket for rekyl blant de store malmprodusentene grunnet stort fall, men veien videre er i aller høyeste grad usikker.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Verden har nå fått øynene opp for at den legendariske boligoppgangen i Kina kanskje ikke er så realistisk som først antatt. Mange spekulerer i at vi ser en boble, og nå gis det utslag i eiendomsselskapenes obligasjoner. Prisen på penger går rett i været, fordi færre vil kjøpe deres obligasjoner. Dette er et svært dårlig tegn, og kan være starten på en selvførsterkende spiral.

 

Dette vil ikke bare ha nasjonale konsekvenser, men i aller høyeste grad internasjonale ringvirkninger. En stor del av verdens etterspørsel etter råvarer kommer fra Kina, og hvis de etterspør mindre kan vi se en aldri så liten kollaps i råvaremarkedene.

 

Nyheten som kom i dag kom ikke som en overraskelse på meg, jeg har vært skeptisk stund allerede.

 

http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=aEqBAlH49CDo&pos=2

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Lage deg en bruker i dag for alle funksjoner. Helt gratis!

    Logg inn eller lag deg en bruker

×
×
  • Create New...