Jump to content

Aksjer som har "reist seg"


jeykey
 Share

Recommended Posts

Jeg sitter og grubler litt på aksjer som Blom, Green Reefers, Acta Holding, Sevan Marine... alle disse var en gang både 10x og 100x dagens kurs.

 

Finnes det noen solskinnsaksjer som har reist seg etter motgang, som disse har forsynt seg grovt av?

 

edit: fiks tittelen på tråden staale...

Link to comment
Share on other sites

Er det ikke flere aksjer?

 

Hva med emisjoner? Oppkjøp?

 

"Reist seg", ja. De fleste småselskaper som gjør suksess reiser seg jo gjerne i begynnelsen av sin "karriere" på børs (rett etter IPO eller noen år etterpå). Men hvordan si hvilke som har reist seg etter en knekk? Det vil kreve inngående analyse av dataene og litt mer spesifikke parametre på hva man er ute etter. I tillegg har du emisjoner, gjenkjøp av aksjer ol. finurligheter som kan gjøre historiske kurser feil i forholdsvis til dagens verdisetting. Så dette er ikke helt rett frem.

 

Siden jeg henter OHLC-data fra Yahoo Finance i Excel, så kan jeg ihvertfall finne hvilke aksjer som har tatt 5 gangeren eller mer fra ATL kurs (ikke relativ pris):

 

Yahoo-Ticker X-Ganger'n

AKSO.OL 5.09 VEI.OL 5.18 COP.OL 5.23 YAR.OL 5.37 RCL.OL 5.37 ORO.OL 5.46 GOD.OL 5.48 ELT.OL 5.97 GSF.OL 6.08 MIS.OL 6.48 QFR.OL 6.56 NIO.OL 7.15 NOF.OL 7.95 DAT.OL 8.00 LSG.OL 8.14 BWG.OL 8.65 DNO.OL 10.94 BON.OL 11.14 GRO.OL 11.56 TGS.OL 13.41 NAS.OL 14.59 BEL.OL 16.63 ACTA.OL 18.47 ALGETA.OL 19.25 JIN.OL 19.32 FARA.OL 22.64 RGT.OL 27.60 SAS-NOK.OL 29.48 AMZN 30.16 SCI.OL 40.10 FOE.OL 42.17 AKAM 65.73 PDR.OL 77.00

Et eksempel er jo HRG (ikke med her ennå). ATL er 1,07 og har handlet mye mellom 4-5 siste året. Har selv handlet på ca. 1,2 og 1,4, men solgte meg ut da jeg da ikke skjønte hva det hele dreiet seg om. Det var heller aldri noen selvfølge at Hurtigruten ville klare seg, men det virker som de gjør det greit nå og finner nye løsninger på ting. Hvilken verdi de skal ha dog, har jeg ingen formening om.

 

Slike aksjer er jo de mest risikable på børsen. Ofte har de falt i unåde hos mange tradere og meglere, kan svinge noe voldsomt og er generelt sett mer illikvide (vanskeligere å omsette). En aksje med en slik "historie" kan jo være vil suse ned mot gamle nivåer når man minst venter det. Vanskelig å spå bunn er det også. Se bare på IGE, selv nå under 0.1 er det enkelte som mener at nå må det begynne å snu... Men man kan ikke trade på håp..Abondon all hope! :wink:

 

Ofte har slike aksjer som IGE en hærskare av innbitte amatører bak seg, som de profesjonelle traderne tjener gode penger på å shorte til stopp-loss pengesekkene sprekker, eksploderer og vel så det (tenk Mario Bros :tongue:). Pengedryss til meglerne og de profesjonelle, men vanskelig å tjene noe for oss vanlige dødelige.

 

Merk: I tillfellet IGE så er det jo selskapet selv som har "spist seg fete" på pengene, uten å skape noen reelle verdier for pengene som er skutt inn. Masse verdier er måttet blitt "deprecated" nå sist kvartal, noe som skadeskyter kursen ytterligere. Å bli aksjonær krever jo også at man har tillitt til ledelsen og styret i selskapet, samt tillitt til at businessplanen vil gi overskudd i overskuelig fremtid og at de vil pleie aksjonærene sine (helst med god og stabil yield slik Fredriksen gjør). Det gjelder særlig selskaper med illikvide papirer.

 

Selskaper som har tapt seg mye kan jo oftere bli kjøpt opp, forsvinne fra børsen eller gå konkurs. Men om du ønsker å gå inn på de som er på vei opp fra bunn, eller småselskaper etter en IPO, så bør du lese om cup-and-handle (ikke så vanlig på OSE) og omvendt hode-skulder formasjon, for å time inngang i slike aksjer. Du bør da forsikre deg om at det fundamentale er på vei oppover, for å unngå de unødvendige overraskelsene. Helst må prisen være over 1 kr som absolutt minimum da OSE delister aksjer under 1 kr etterhvert. Uansett hva du gjør, vil dette være høy risiko, og du kan fort risikere å tape 1/3 av pengene som "minste-innsats", gjerne mer om du ikke får solgt ut i tide.

 

Det er kanskje større sjangse enn å vinne i lotto, men innsatsen er også større..

 

Ingenting av dette er ment å være spesifikke råd om investering.

Edited by FrankS
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

  • Lage deg en bruker i dag for alle funksjoner. Helt gratis!

    Logg inn eller lag deg en bruker

×
×
  • Create New...