Jump to content

Er markeder effektive eller ikke?


FrankS

Recommended Posts

Det er litt pussig. Rett som det er får man høre fra en hvilken som helst kant at prisingen i markedet idag er så effektiv, at det ikke er mulig å tjene penger på markedet på en sikker og konsekvent måte. Et argument er f.eks. at prisingen er basert på informasjon og trading, som raskt sluker opp kortlivede ineffektiviteter. Samtidig, så finnes det INGEN teori eller modell for hva et "effektivt marked" egentlig er eller hvordan det ser ut, for da kunne jo denne risikere å falsifiseres. Kan vi derfor komme nærmere en ideologi, enn dagens "markeds effektivitet"? Et eks. er påstander om at markedet alltid har "rett", hva nå det måtte bety annet enn en selv-oppfyllende navlebeskuende profeti.

 

Jeg har imidlertid en logisk og mental modell av hva et virkelig effektivt marked er: Presis og øyeblikkelig "riktig" prising til enhver tid ny informasjon er tilgjengelig for markedsaktiviteter.

 

I følge denne modellen, så kan pris "hoppe" i et hvilket som helst øyeblikk til en annen pris, og forbli der med tilnærmet null volatilitet etter hoppet. Dvs., at det blir umulig å sikre mot risiko for plutselige kursendringer, trade kortlivet volatilitet eller dra nytte av trender over tid. Så lenge man eier et papir, kan dennes pris endres spontant, ut ifra perfekt og øyeblikkelig aksjon på informasjon det er lov å handle på. Når informasjonen reflekteres i samme øyeblikk og perfekt i pris, så finnes det ingen måter å sikre risiko på. Det er vanskelig å tjene penger, fordi priser vil bevege seg svært lite og bare sporadisk ettersom ny informasjon slippes ut.

 

I lys av dette, så må jo likviditet, markedsbremser, hedging, risiko-sikring, volatilitet, "the trend is your friend", boom & bust og auction theory, være klare og sikre tegn på markedets mange og økende ineffektiviteter!

 

Her er en artikkel om emnet sett fra en investors ståsted. Det er klart at om markedet virkelig var effektivt, så kan man ikke tjene penger på det på en sikker måte, så for en investor så må man jo tro at dagens pris er billigere enn fremtidens pris:

 

http://www.chrisperruna.com/2007/09/13/markets-are-not-efficient/

 

 

Jeg mener i tillegg at man i et 100% effektivt marked ei heller kan sikre noe risiko, og at selve modellen og konsekvensene av denne er helt annerledes enn teoretikerne ser for seg. I min modell er et effektivt marked veldig vanskelig å styre, kontrollere og kan gi plutselige og uforutsigbare endringer som kan være fatale for alle. Det er derfor ikke egentlig ønskelig med et "effektivt marked"! Det er f.eks. ingenting i noe teori om et effektivt marked som sikrer markedets forutsigbarhet eller dens videre eksistens. Ei er det forklart hva "informasjon" egentlig er, og at dette hører med i større sammenhenger og betydninger langt utover selve markedene.

 

Markedene er altså ineffektive, ut ifra at deltakerne i markedet er uperfekte og med mange forskjellige målsetninger og teknikker, men også ut ifra nødvendighet og forutsigbarhet.

Praktisk sett, så er troen på markedets effektivitet større som en begrensende selv-oppfyllende profeti, enn noe som hjelper noen til å nå sine målsetninger, om det skulle være seg trading eller policy-making.

 

Jaja, det var dagens lille "rant". Kanskje noen andre har andre synspunkter?

Edited by FrankS
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Lage deg en bruker i dag for alle funksjoner. Helt gratis!

    Logg inn eller lag deg en bruker

×
×
  • Create New...