Jump to content

Spørsmål ang emisjon!


newbie

Recommended Posts

Man leser jo titt og ofte om emisjon, at et selskap trenger penger enten for å betale gjeld eller å investere(finnes det andre grunner?).

 

Når man går ut med at det vil komme en emisjon, så ser jeg at det noen ganger legges ut en emisjonskurs til en langt lavere kurs en det en aksje står i. Vil ikke det være veldig negativt for dem som allerede sitter i den aksjen(eller er det kun de som sitter i aksjen som kan handle til emisjonskursen)?

Link to comment
Share on other sites

Fant dette nå:

 

 

I hovedtrekk utføres en emisjon av to årsaker (satt på spissen):

1. Selskapet er i en positiv trend, men trenger penger for å utvide sin drift. Emisjonskursen settes gjerne rundt markedspris (ofte litt under) og blir ofte raskt fulltegnet (evnt rettet emisjon). Tilførsel av kapital utvider kapitalbeholdningen og aksjene skal i prinsippet være verdt det samme. Det blir en utvanning av aksjebeholdningen, men selskapet øker jo også sin verdi igjennom en økt positiv miks av egenkapital. Man ser gjerne mindre utslag i kursen. Ulempen er jo at mindre aksjonærer får mindre å si (i den grad de hadde det i utgangspunktet).

2. Selskapet er i en negativ trend og trenger penger for å overleve. Høy gjeldsbyrde etc. Ofte vanskeligere å hente penger i markedet og emisjonskurs kan være "betydelig" under markedspris. Ofte større aksjonærer som ikke ser annen utvei enn å bli med. Kursen har en tendens til å falle i etterkant av emisjon.

Svært enkle forklaringer selvsagt.

Alt ettersom hvilken tidshorisont man har på sin investering bør man vurdere hvorfor det gjennomføres en emisjon og om det er positivt for selskapet eller ei.

 

Greit forklaring vel?

Link to comment
Share on other sites

Så om et selskap går ut med at de vil kjøre en emisjon pga gjeld(negativ trend), så kan det være lurt å komme seg ut av selskapet fortest mulig? Og heller event kjøpe seg inn på emisjonen til en lavere kurs, om man har tro på selskapet? Hva kan grunnen være til at ikke alle vil kjøpe seg ut? (se feks #IOX om du kjenner til dem).

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Lage deg en bruker i dag for alle funksjoner. Helt gratis!

    Logg inn eller lag deg en bruker

×
×
  • Create New...