Jump to content

Psykologiens makt i aksjemarkedet.


Recommended Posts

Jeg har lyst til å dele litt av mine erfainger med andre i i dette forumet. Jeg har ikke peiling i psykology og er definitivt ikke den rette person til å skrive om dette emne, men jeg tror at det bra at vi deler erfaringene uten å være experter i psykology.

 

Jeg er helt sikker på at det fleste av oss har sett en billig aksje i tidlig fase men lot være å kjøpe fordi det er ingen som snakker om akkurat denne aksjen i forumet. Jeg tørre også å påstå at det fleste av oss har sett de aksjene som har steget over 800% - 900 % det siste året ( for eksempel: CNR eller JIN eller Tandberg). Disse aksjene var ganske lavpriset og vi hadde følgt litt med dem ved å studere tallene og lage enkle analyser for å få en bedre grunnlag for utvelgelsen av det riktige aksjene. Men selv om analyse resultatene virket ok, og fremtidsutsiktene er ikke så verst, så alikevel var mange av oss skeptiske og hadde ikke nok mot til å satse.

 

Det er godt mulig at noen av oss har prøvd å skrive et eller annet innlegg i forumet for å få tilbake melding uten særlig hell, Men da tolker vi dette (altså mangel på interess fra forumet) som en bekreftelse på at " vi er på bær tur" og bestemmer oss endelig for å droppe aksjen og heller satse pengene på de populære aksjene som omtales mest i forumet.

 

Med aksjen stiger sakte og sikkkert mot nye høyder og øker gradvis mot 100% --200% -- 300% mens du sitter på siden og sier : søren heller.....jeg skulle ha satset her....jeg skulle ha følgt mage følelsen.......Jeg vil inn nå, men tør ikke fordi løpet er kjørt og aksjen stiger og stiger......

 

Det smarte er de som "oppdager" aksjen tidlig og helst før meglerne gjør det. :lol:

Det smarte kjøper seg inn ganske tidlig. :lol:

Det smarte kjøper seg veldig billig. :lol:

 

Nå det er på tiden at jeg lærer av mine erfaringer,..... jeg er smart nok til å forstår og tenke selvstendig....Jeg vil antagelig ikke gjør samme feil om igjen. 8)

Eller hva?? :wink:

R/Carlos

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Her er en ett års gammel innlegg. Det er helt sikkert at noen av dere har sett artikklen før men jeg antar at det er langt fra alle. Derfor synes jeg at det er på sin plass å få presentert artikklen.

 

Du trenger ikke å være enig med det ene eller det andre, men etter min mening det er mye klokt som kommer fre i lyset.

 

Plenumsmøte tirsdag den 11. mars 2003

Investor Øystein Stray Spetalen og professor Thore Johnsen, NHH

Hvordan fungere aksjemarkedet og hvordan arbeider en investor?

 

 

De to innlederne satte seg symbolsk langt fra hverandre under paneldebatten, og debatten ble i stor grad en holmgang mellom dem.

Thore Johnsen(v) ga et meget kraftig og engasjert forsvar for økonomenes rette lære om aksjemarkedet og betydning av langsiktighet.

Øystein Stray Spetalen(h) fastholdt at hans erfaringer fra 21 år som aktiv investor hadde overbevist ham om at hovedregelen for å lykkes i aksjemarkedet er kortsiktighet, og at det kreves hardt arbeid, kunnskap og erfaring for å unngå å tape penger.

 

Det er vanskelig å tjene penger på aksjer!

Banker og fondsselgere forteller deg at sparing i aksjer lønner seg i forhold til rentemarkedet ­ i alle fall om tidshorisonten er lang nok. Dette er en stor usannhet, sa Spetalen. Undersøkelser i USA viser at halvparten av de som satser på aksjehandel går fallitt i løpet av en 10-års periode, uavhengig av indeksen. 40% har en svakere avkastning enn rente- og aksjemarkedet. 10% har avkastning som er litt bedre enn indeks og rentemarkedet, mens det er mindre enn 1% av aktørene som har superprofitt eller avkastning som er vesentlig bedre enn indeks. I aksjemarkedet tar vinneren alt!

I Norge er det maksimalt 20 personer som har hatt super profitt, over 250 mill kr på aksjer, i løpet av den siste 20-års perioden.

 

Aksjer er tryggest!

Aksjer gir bedre verdisikring enn banksparing, pengemarked og obligasjoner, sa Thore Johnsen. Hvis du vil sikre realverdi og få del i samfunnets verdiskapning, må du plassere kapitalen enten i aksjer eller i fast eiendom. Aksjer er mer likvide og billigere å forvalte enn eiendom.

Statistikk viser at langsiktighet lønner seg. I løpet av alle 20-års perioder siden 1946 har det vært større avkastning enn det som kreves for å opprettholde realverdien. For S&P 500 har risikopremien (equity premium) svingt fra såvidt positiv i 1962/81, til et maksimum på 13% for 1980/99, for så å falle til 9% for 1983/2002.

For hele verden under ett, ble risikopremie for 100-års perioden 1900 /2000 4,5%. Tyskland kommer best ut med nesten 7%, mens Danmark lå lavest med 2%.

Ordstyreren, sjeføkonom Kjetil Houg viste en oversikt over hvorledes risikopremien for 20 års intervallene har variert i viktige industriland. I USA har risikopremien variert mellom snaut 1% og 12,5%, med en median på 3%, mens den i Japan har svingt fra ­12,5 til +18,3 med median 6%.

Aksjemarkedet trenger egentlig ikke noen risikopremie, sa Thore Johnsen. Investering i aksjer betyr at vi har dempet risikoen i forhold til pengemarkedet.

 

Langsiktig eller kortsiktig?

Plasserer du penger i aksjer, må du ha is i magen og dype lommer, sa Johnsen. Du må være langsiktig og bare skifte strategi ved endringer i langsiktige forpliktelser eller markedsmuligheter. Hvis ikke går vinning opp i kortsiktig spinning.

Hvor mange er blitt rike av sparing i aksjefond? Show me the money, sa Spetalen.

Aksjer skal du eie kortsiktig. Min investeringshorisont er fra en dag til seks måneder. Dette gjelder børsnoterte selskaper, der jeg ikke har styreverv. Ingen kan se mer enn 6 ­ 12 måneder frem i tid. En kortere tidshorisont innebærer redusert risiko.

Jeg har også noen langsiktige posisjoner, men de er enten kombinert med styreverv, eller i bedrifter hvor jeg har tillit til ledelsen og styret.

Jeg har til enhver tid 20 ­ 30 selskaper i Norge, Sverige og USA på radarskjermen, men jeg har sjelden mer enn 5 posisjoner, og jeg her aldri hatt over 10 posisjoner over tid.

De beste investorene i verden er jødene. De eier verdens største spillekasinoer: Goldman Sachs, Lehman Brothers og Salomon Brothers. De har erfart at korsiktighet lønner seg i aksjemarkedet, men de markedsfører selvfølgelig til alle andre at langsiktighet lønner seg. Ser du på investmentsbankenes resultater, bonusutbetalinger til ansatte og kontorlokalene deres, så ser du at kortsiktighet i aksjemarkedet lønner seg.

 

 

 

Oljefondet: Feil strategi og inkompetent ledelse?

Fondets forvaltningsteori er dømt til å feile, sa Spetalen:

 

Indeksvekting betyr at du kjøper gårsdagens vinnere.

Diversifiert portefølje er stikk i strid med oppskriften til de investorer som har oppnådd god avkastning, slik som Orkla. Oljefondet har investert i over 2 000 ulike aksjer, og det sier seg selv at det er helt umulig for fondet å følge med i alle disse selskapene

Ledelsen i Oljefondet har ingen personlig erfaring fra aksjemarkedet. Ledelsens unnskyldning om at deres katastrofale resultat hittil ikke betyr noe, da de har uendelig tidshorisont, viser at de ikke eier kompetanse.

Jevnt kjøp av aksjer til et fast beløp per måned er en forvaltningsfilosofi som ikke utnytter de svingningene i aksjemarkedet som er avgjørende for å få mer avkastning.

Forvaltningsstrategien til oljefondet er basert på rå spekulasjon og har alle faktorer i seg til å tape betydelige penger. Oddsen i Monte Carlo er bedre.

Politikerne må forstå at de mer enn 100 milliarder kr oljefondet har tapt i aksjemarkedet er tapt for alltid.

Jeg er helt uenig i kritikken mot Oljefondet, sa Johnsen, og viste til at i alle 20-års perioder har det internasjonale aksjemarkedet gitt en positiv risikopremie. På lang sikt vil derfor Oljefondet strategi sikre realverdien, og spredning på mange ulike aksjer sikrer mot kortsiktige, store svingninger.

 

Hvorledes arbeider en investor?

Jeg opererer i aksjemarkedet for å tjene penger, sa Spetalen, og jeg tjener penger når jeg har rett. Jeg forsøker å maksimere gevinst og minimere tap. Fortjenesten skal komme med minst mulig risiko.

Jeg har vært i aksjemarkedet i 21 år og har kontinuerlig forbedret mine kunnskaper om å avveie risiko mot avkastning. Derfor har jeg hvert år hatt positiv avkastning, uavhengig av om markedet har steget eller falt.

Mitt utgangspunkt er at alle aksjer er feilpriset. Oppgaven er å finne de som er mest undervurdert eller overvurdert. De fleste aksjene på børsen, 95%, er uinteressante.

Aksjemarkedet er svart/hvitt. Du skal enten kjøpe eller selge. 60% av de aksjene som omsettes på NYSE har kortere tidshorisont enn 24 timer.

Aksjemarkedet er sted du skal være bare tidvis, noen ganger short, noen ganger long, og noen ganger skal man ikke være til stede i det hele tatt. Men man må alltid være tilstede som operatør. Man må tenke aksjer 24 timer i døgnet. Det har jeg gjort hver eneste dag i 21 år.

Aksjehandel dreier seg ikke om instinkter eller følelser, men om kunnskaper, observasjon og erfaring. For å bli en god investor må du ha tapt og tjent store penger. Det er viktig at man har hatt nær døden opplevelser, og at man har lært å styre risiko. Derfor burde alle som skal forvalte andres penger først ha hatt suksess med å forvalte sine egne.

Du kan søke informasjon hos andre, men det er du selv som må trekke konklusjonen og fatte avgjørelsene. Aksjemarkedet er et fascinerende spill som det er umulig å mestre. Man gjør feil hver dag, men det som er vanskelig å mestre gir personlige utfordringer!

Og husk at så snart aksjekursen synker under det du har betalt, da har du et reelt tap. Gevinst har du først når en aksje er solgt til en høyere pris enn du betalte!

Penger er et verktøy for å skape mer penger. Penger til forbruk skal komme fra lønn.

Skal du bli en god investor, så lytt til Henrik Ibsen: Den som står alene har rett. Den kompakte majoritet tar alltid feil!

Stol ikke på inside og tips. Det er sikreste vei til å gå fallitt.

Skyld aldri på andre enn deg selv, og husk at det er bedre å gå glipp av en gevinst enn å gå på et tap!

 

Aksjemarkedets logikk

Vi drar på handletur til Sverige for å kjøpe billigere kjøtt, men i aksjemarkedet kjøper vi når kursen er på topp og selger når kursen er lav. Ingen kan helt forklare hvorfor det er slik, men jeg har min teori og den bruker jeg i mitt daglige arbeid, sa Spetalen.

Jeg mener at det er liten sammenheng mellom økonomisk vekst og utviklingen på børsen. Årsaken er at aksjemarkedets utvikling styres av moment, og det styres av visjonen. Alle oppganger i aksjemarkedet har utgangspunkt i pessimisme, stiger på skepsis, topper på optimisme og dør på euforia.

Når momentet endres, brister til slutt alle visjoner, og aksjemarkedet går tilbake til sin basisprising som bygger på utbyttekapasitet over tid. Selskaper med gjeld får ingen prising pga. riskoaversjon, og selskaper som ikke har inntjening eller taper penger, men er basert på luftige fremtidsvyer blir skydd som pesten.

Foran den siste oppgangsperioden som startet i begynnelsen av 80-tallet, var pessimismen i aksjemarkedet fullkommen. Einar Førde sa at å satse på børsen var som å gi havre til en død hest. De neste 20 årene steg aksjemarkedet med 1600%. Da vedtok en AP-regjering å investere oljeformuen i aksjer. Til sammen 250 mill kr ble investert. I løpet av to år er bortimot halvparten tapt for alltid.

Alle vil kjøpe på topp, når aksjene er dyre, og alle vil selge når kursen går ned og aksjene er billige. Alle betyr i første rekke institusjonene. Småsparerne utgjør bare en liten del og har liten innvirkning på børsen.

I 1982 hadde norske livselskap under 1% av forvaltningskapitalen i aksjer. I år 2000 var andelen steget til mellom 30 og 40%. Det bemerkelsesverdige er at livselskapene økte eksponeringen mest i perioden 1998 til 2000, under den store boomen. Salgene startet først høsten 2001, etter at markedet hadde falt 50%, og eksponeringen er nå redusert til 5 ­ 10% . I dag, hvor markedet er falt med 60% fra toppnoteringen, er livselskapenes viktigste salgsargument overfor sine kunder at de har lite eksponering i aksjer og ønsker å redusere den ytterligere.

For å forsøke å dekke inn tapene ved å selge i nedgangstider, har det vært vanlig å kjøpe seg opp når aksjemarkedet igjen er på topp!

 

De 7 dødssynder

Mennskets hjerne og sinn er ikke skapt for å operere i aksjemarkedet. Her må du kontinuerlig arbeide mot din egen psykologi, følelser og basisinstinkt, sa Spetalen.

Aksjemarkedets natur styres av de 7 dødssyndene. Dette syvhodede dyret gjør at det er umulig å regne ut korrekt aksjekurs ut fra et regnskap. Ekspertene kaller det for risikopremie.

Dette dyret gir aksjeinvestoren aldri fred, men plager deg dag og natt. Det sover aldri og bruker alle muligheter til å stjele sparepengene dine!

 

:arrow: Hovmod ­ De fleste er opptatt av hva andre mener om dem. I aksjemarkedet betyr det mange ikke kan selge aksjeer, selv om de innerst inne vet at de har tatt feil, fordi de kan få et omdømme som kortsiktig og spekulant

:arrow: Gjerrighet Vi vil ikke tape, bare vinne. Innkassere du gevinstene med en gang og venter med å ta tapene, blir det ikke du men kreditorene som bestemmer.

:arrow: Misunnelse Du ser at andre tjener penger og vil være med selv. Da klarer du ikke la være å kjøpe, selv om du vet at det er feil.

:arrow: Sinne Her kommer frykten inn. Frykten kan være at man er redd for å gå glipp av en gevinst eller for personlig ruin. Når sinnet og frykten styrer, handler man hodeløst

:arrow: BegjærGrådighten er menneskets evige problem. Dersom målet er "Nå skal jeg bli rikest", da er man farlig i aksjemarkedet.

:arrow: Fråtsing Når gevinstene kommer lett, er det fristende å bruke penger på materealistiske goder. Til slutt eier tingene deg, og ditt hovedfokus er ikke lenger i aksjemarkedet.

:arrow: Mismot, Kjedsommelighet, LatskapI aksjemarkedet kan man tidvis tjene store penger uten å jobbe. Men aksjemarkedet er knallhard jobbing, og verdens smarteste hjerner er din konkurrenter. Han som ikke åpner øynene i aksjemarkedet må åpne lommeboka!

Money attracts shit

Mellom investorene og bedriftene står bedriftsledelsen og meglerne, sa Johnsen. Vi har et fundamentalt problem med bedriftsledere som har funnet det opportunt å gi feilinformasjon. Opsjoner har fristet til å holde tilbake informasjon. Dette er ordninger som har gjort ledelsen til supereiere som er uten risiko.

Se på Tandberg som et eksempel, sa Spetalen. Der holdt ledelsen informasjon tilbake. Da bedriftens virkelige situasjon ble kjent, falt aksjeverdien med 70% og PE gikk fra 1/40 til 1/15.

Meglere skal du ikke stole på som rådgivere. De kan gi deg informasjon, men konklusjoner om hva du skal kjøpe eller selge må du ta selv.

 

Hvor går aksjemarkedet nå?I øyeblikket ser jeg bare negative utsikter, sa Spetalen. Det negative momentet vil forsterke seg i de neste 6 månedene!

Vi har vært gjennom en hype i aksjemarkedet, og verdisettingen av bedriftene har vært ekstremt høy. Historisk betyr at vi skal gå til en ekstrem undervurdering, med en P/E i Norge på 8 og i USA på 10. Dessuten vil flere selskaper tjene mindre, og det vil gi et videre kursfall.

S&P 500 indeksen i USA vil falle til det halve, forsterket av fall i eiendom og høy gjeldsgrad i bedriftene.

Tenk hva som skjer om eiendomsverdiene fortsetter å falle. Fast eiendom er det viktigste panteobjektet, hva skjer da med bankene?

Diskusjonen etter møtet ble både lang og livlig!

R/Carlos

 

Artikklen med bilder finnes her

Link to comment
Share on other sites

Synes artikkelen var god, meget god, og inneholder mye til ettertanke.

 

Jeg har sett referanser til den tidligere, men ikke hele. Et godt innspill å få den i arkivet her.

 

Vi bør merke oss de 7 dødssynder. Det er vel her de fleste av oss vanlige tradere går på dunken.

 

Ett utsagn jeg vil fremheve er at vi kjøper på topp, alltid. - I det øyeblikket min eller din kjøpsordre blir effektuert er vi der og da høyest betalende kjøper!!!! - Uansett markedssituasjon,...og hvor mange ganger har vi ikke i ettertid stillt oss spørsmålet; hvorfor faller den? - Først når vi innser og godtar dette risikomomentet er vi kommet godt i gang med "forsiktighet" og tar for oss selskapene vi innvisterer i med litt nærmere analyse. - Et godt eksempel her er vel PGSkjøperene dagene før den nye splitten her i fjor høst. Mange led unødvendige tap fordi de ikke hadde gjort hjemmeleksa.

 

Som Spetalen uttalte senere og som vi har vært innom her tidlig i forumets liv, så gjelder det å finne et "kjøtthue" å selge til enda dyrere enn vi betalte. Da tjener man på aksjehandelen.

 

For nye brukere av aksjeforumet vil jeg anbefale en gjennomgang av tidligere diskusjoner omkring akjsehandel i forumet "snikk-snakk".

Link to comment
Share on other sites

Laphroaig skrev:

Vi bør merke oss de 7 dødssynder. Det er vel her de fleste av oss vanlige tradere går på dunken.

 

Tenker du på fråtsing?

 

Jeg kom til å tenke på mine utseielser når det gjelder spise.

Boknafisk m/bacon,kålstuing,gulrotstuing,mandelpotet,mørkt øl og Aalborg Jubilæum. Hærremindag!

Oppvasken tar vi etter middagshvilen!!

Link to comment
Share on other sites

Var ikke boknafisken jeg hadde i tankene da jeg sa meg noe enig med disse uttalelsene. ... Men du rører i opprørt hav, dette er boknafisk-tider, gammelkallene lusker omkring naustene og snuser inn eimen av halvtørr torsk nå om dagene. - Vi er grovt sett ferdige med møljekalasene nå og bokanfisksesongen står for døra.

 

Nå influrere ikke akkurat denne fråtsingen på våre avgjørelser innenfor aksjemarkedet. Og jeg tror heller ikke vi gjevne brukere her på forumet er i den kategorien som Spetalen og de øvrige kjendisinvestorene stiller i. - Derimot har de gjort sine erfaringer på godt og ondt, og leser man deres uttalelser i oversatt betydning kan mang en småsparer få fine hint omkring sin egen aktivitet på børsen. Vet ikke om noen her inne er i stand til å leve av sine trader fullt ut? Det var noen innlegg i starten omkring emnet trade på heltid. - Tror nok det vil bli en tøff oppgave og fallgruvene er mange.

 

Jeg tror de fleste av oss er hobbytradere og liker oss best i oppganstider. Da er det moro og alle tjener penger. - Når nedgangen(e) kommer er tiden duket for de profesjonelle, tenker de håndterer slike perioder mye bedre enn oss andre. Merkelig nok overlever de og er med videre, men det er jo deres yrke.

Link to comment
Share on other sites

Det er alltid vanskelig å spå toppen og bunn i en aksje, samt markedet generelt .

 

Ofte når jeg kjøper aksjer, så studere jeg og tar en vurdering om en aksje er oversolgt eller overkjøpt.

 

Overkjøpt og oversolgt område gir oss altså et varsel om at trenden snart kan komme til å snu.

 

I et overkjøpt område er det tid for å vurdere om du skal selge, mens i et oversolgt område er det tid for å vurdere og kjøpe.

 

Prisen på en aksje kan selvfølgelig fortsette å stige selv om den tekniske modellen er i et overkjøpt område, men dette forteller deg bare at sannsynligheten for at kursen skal gå enda høyere er mindre enn når den var i det oversolgte område. Desto lenger en teknisk modell har vært i det overkjøpte området, desto større er risikoen for at en topp i aksjekursen er nær.

 

Du har sikkert erfart at når en aksje har begynnt å stige, blir fler og fler optimistisk på denne aksjens vegne. Meglerne anbefaler LØP OG KJØP, mens avisene skriver positiv omtale. Flere og flere kjøper aksjen og kursen stiger videre. Lar oss si 14 dager på rad. Volumet er enormt. Her skal alle med. Ingen ønsker å stå på sidelinjen. Det er da jeg sier toget er i 250 km/t. Til slutt kommer de siste kjøperne på banen, rett før aksjen begynner å synke .(kjenner du deg igjen?).

 

Når du kjøper aksjer som iht. ovennevnte, og som en av de siste kjøperne på banen,

"satser du altså på å finne en eller flere personer som er villig til å betale mer for dine aksjer enn det du selv kjøpte for. Kanskje er du heldig, men det er pokkern ikke lett .

 

Motsatt situasjon er det når en aksje har synket dypt ned og alle sier selg-selg. Presset blir for stort, og tilslutt kommer de siste selgerne på banen også. Dette har de aller fleste opplevd. Det er her uttrykket "SI-SU" kommer; ”Sist inn – Sist ut”, og det er lett å bli dratt med av psykologien i markedet. Du er dømt til å tape penger. Hvis du ikke er en av de som har en kjempe doser med tolmodighet.

 

I stedet for å bli med på SI-SU strategien, kan du selv ta kontroll over din egen psykologi. De tekniske modellene med overkjøpt og oversolgt er således et veldig godt verktøy i din egen strategi. Ved å analysere modellene kombinert med tegning av trendlinjer ( se trendlinje-artikkel ), gjør du analysejobben på egenhånd og du slipper å bli irritert av at du hele tiden følger andres råd som ofte ikke slår til.

 

:oops: :oops:

Link to comment
Share on other sites

Vennligst les undernevnte artikkel før dere kjøper de nye aksjene som introduseres på OSE. Denne artikkelen har et veldig viktig poeng. Her tror jeg det ligger mye taktikk. Rett tid, rett sted.

Mange av disse nye selskapene som kommer på børsen i disse tider, hadde mulighet til å komme på børsen for et år siden. Da var OSE indeksen under 100. Derfor har de ventet til nå for å få bedre pris for aksjen.

 

Jeg ville ha ventet til aksjen har stabilisert seg før jeg kjøper. Ofte er de overpriset når de går på børsen.

 

http://www.dn.no/forsiden/article202917.ece

 

 

Lang, lang rekke mot børs

Av dn.no

Etter en lang tørketid på Oslo Børs er det nå full fres i aksjemarkedet og dermed kommer børsnoteringene på løpende bånd. Nå har hele 27 selskaper uttalte planer om børsnotering. Her er listen:

Listen over børsnykommere blir stadig lengre. En dobling av hovedindeksen det siste året og mye friske penger i markedet er grunnen til at de alle kommer nå, skriver TV2 Nettavisen.

Mye penger

- Det er ikke tilfeldig at de kommer nå. Det er mye penger i markedet og indeksen har doblet seg på ett år, fra februar ifjor til februar i år. Det er timing det er snakk om, sier pressetalsmann Tor Arne Olsen ved Oslo Børs til TV2 Nettavisen.

Stor interesse

Han viser til at situasjonen nå er helt motsatt av hva den var for ett til to år siden. Da var det vanskelig å hente inn friske penger, og prisen ville kanskje bli lavere enn man mente den burde være.

Emisjonen i Opera Software i forkant av børsintroduksjonen tidligere denne måneden, viser at det er enorm interesse nå. Emisjonen ble overtegnet mer enn 20 ganger.

 

:oops:

Link to comment
Share on other sites

Her har dere et godt eksempel på hvorfor man bør være forsiktig før man gå inn i disse nye aksjene som introduseres på OSE. Som jeg skreiv tidligere. Vennligst les undernevnte innlegg lang, lang rekke mot børs.

 

http://www.itavisen.no/art/1302994.html?PH...61e99a5c67754dc

 

Opera-gründere blir søkkrike 3-400 millioner på hver

Fre 27. feb 2004 kl. 08:53 Opera-gründerne Jon S. von Tetzchner og Geir Ivarsøy har utsikter til flere hundre millioner kroner når Opera kommer på børs.

 

I følge Digi.no vil Tetzchner og Iversøy håve inn mellom 320 og 400 millioner korner dersom Opera-styret får den prisen de ønsker for aksjene.

 

Over ti millioner aksjer

Styret i Oslo Børs vedtok onsdag å ta Opera Software opp til notering. Kravet er at Opera får hentet inn 80 millioner kroner i den planlagte emisjonen.

Selskapet vil utstede mellom 12,5 og 16,1 millioner aksjer.

 

Verd en milliard

I tillegg vil eksisterende aksjonærer, med gründer Jon S. von Tetzchner og Geir Ivarsøy, selge rundt 11,8 millioner eksisterende aksjer. Kursintervallet i emisjonen blir åtte til ti kroner, noe som priser Opera Software til mellom 800 millioner og én milliard kroner.

I tillegg til å hente inn penger, er målet med emisjonen å lokke til seg flere internasjonale investorer. :oops: :oops:

Link to comment
Share on other sites

Dagens USA-handel viser hvor latterlig psykologien i aksjemarkedet er. Den siste tidens børsfall på grunn av terror ble snudd med Nasdaq opp over 3%. Aksjemarkedet har tydeligvis baller som ei kjerring og hukommelse som en gullfisk! Hva har egentlig endret seg siden i går? Den såkalte terrortrusselen er vel verken større eller mindre vil jeg tro.

 

Faktum er at dette ikke dreier seg om "terrorfrykt", men om massehysteri. Hvor stor andel av investorer og tradere er egentlig redd for sin egen personlige sikkerhet? Svaret er selvfølgelig så å si ingen. Dessuten er det vel slik at man like godt kan sitte på aksjer som kontanter når man blir hentet av mannen med ljåen. Det kan likeledes diskuteres hvorvidt terror egentlig påvirker realøkonomien i vesentlig grad. Det viser seg at det er svært lav korrelasjon mellom forbrukersentiment og faktisk forbruk. Passasjertallene til RCCL fikk en midlertidig knekk etter 11. septemer 2001, men kom seg forbløffende raskt i etterkant. Kanskje er det tvertimot slik at folk unner seg litt ekstra forbruk etter slike hendelser?

 

Min påstand er ihvertfall at børsfallene etter terrorhandlinger dreier seg om frykt for BØRSFALL og intet annet. Alle vet at aksjemarkedet totalt sett er en patetisk gjeng uten en eneste selvstendig tanke. Tradere selger seg ut fordi de vet at andre tradere gjør det samme. Irak-konflikten er et godt eksempel i så måte. Børsfallene var dramatiske, og alle fokuserte på den forestående krigen. Likevel var det vel få som var i tvil om utfallet? I sitt stille sinn planla man å kjøpe så snart krigen var over. Det som skjedde i praksis var at rallyet startet en uke FØR krigen. Hva var man da så redd for? Dette viser et annet poeng, nemlig at markedet hiver seg på en bølge. Jeg går ut fra at de fleste kjenner uttrykket "The trend is your friend". Det er engelsk for "Følg saueflokken".

 

:roll: :roll:

Link to comment
Share on other sites

Liker måten du spriter opp stemningen, EngaBhoy… Enig med dine vurderinger omkring krisemaksimering når noe uventet og uhyggelig skjer omkring i verdenen og aksjemarkedet stuper. Jeg er blitt så gammel at jeg faktisk har hatt mange gode aksjekjøp på dem. Merk at det kun gjelder enkeltaksjer, fondene har en tendens til å skrumpe kraftig inn på slike hendelser for lang tid fremover.

 

Vil bare nevne i forbifarten at hadde jeg hatt like mye å huske på som den gullfisken du sammenligner oss med, hadde jeg neppe glemt det.

Link to comment
Share on other sites

Tipper det er dagens formulering!

 

Dessuten er det vel slik at man like godt kan sitte på aksjer som kontanter når man blir hentet av mannen med ljåen.

 

Får kanskje sterk konkurranse av:

 

"The trend is your friend". Det er engelsk for "Følg saueflokken".  

 

:D

Link to comment
Share on other sites

God morgen.

 

Når noe uventet og uhyggelig skjer omkring i verden så vil aksjemarkedet stupet automatisk. Dette skjer gang på gang. Om det er "terrorfrykt", eller massehysteri er vanskelig å si. Begge deler tror jeg.

 

Jeg tror heller ikke investorer og tradere er egentlig redd for sin egen personlige sikkerhet, men de er redd for sitt egen lommebok.?

 

Alle vet jo at selv om en aksje faller i dag med 50%, så er det selskapet ikke noe mindre verdt enn i går. Det er bare det at i går var det flere som hadde HÅP og TROEN, og som alle vet. Håp og tro kan flytte et fjell..

 

Mange tar tapet på veien ned enn å følge med helt ned til bunnen, og hvor er bunnen? Vanskelig å si. Jeg har aldri truffet den når jeg har kjøpt aksjer.

 

Jeg har aldri forstått den psykologien, og skulle jeg prøver å forstå den, så tror jeg det er en mye tøffere studie enn 4 år på NHH.Hadde ikke blitt mye penger på meg da nei.

:oops: :oops:

Link to comment
Share on other sites

Det ryktes at Alan Greenspan har fått hjerteinfarkt og at det er det som forårsåket det brå fallet på børsene i Europa og USA.

 

Jeg har surfet innom Bloomberg og cnnfn men kan ikke finne noen amerikanse kilder som gjengir dette ryktet. Kun imarkedet.no gjengir nyheten fra Marketwatch.com

 

http://www.imarkedet.no/index.php?object_i..._object_forside

 

Pirelli

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Artikkel av Peter Warren i Hegnar Online: http://hegnar.no/hegnar/newsdet.asp?id=147984&cat=116

 

Peter Warren prøver, på sin egen måte, å fortelle leserne hvordan de skal tjene penger. Her er oppskriften.

 

Peter Warren i WarrenWicklund ser mørke skyer på himmelen og velger å dra en sammenligning mellom det å operere i aksjemarkedet og det å prøve seg som gambler.

– Lesere som er kjent med kortspillet Black Jack (eller 21 som mange kaller det) vet at dette er et spill om sannsynligheter. Bankens regler er rigide og gir ingen rom for tolkning. Spillerne kan derimot beregne sannsynlighetene gjennom å følge med på hvilke kort som er spilt og satse deretter. Desto flere høye kort som er igjen i kortstokken, jo bedre sjanser har spilleren for å vinne. Er de fleste av de høye kortene allerede blitt spilt vil profesjonelle gamblere kun satse minsteinnsatsen eller alternativt gå hjem, sier Warren.

 

– Analogien til aksjemarkedet er slående. I fjor steg det norske aksjemarkedet med nærmere 100 prosent og en blind mann kunne treffe en doblingskandidat i kurslistene med et pilkast. En Black Jack-spiller ville betraktet dette som at et høyt kort var spilt og at oddsene dermed er noe dårligere. Videre viste det seg at det norske aksjemarkedet hadde steget over dobbelt så mye som en rekke sammenlignbare markeder. Dette ville være analogt med at enda et godt kort nå var ute av stokken, sier Warren.

 

– I begynnelsen av året begynte de internasjonale markedene å flate ut mens Norge fortsatte oppover. Dette ble etterfulgt av en internasjonal renteoppgang og svekkelse i fokuserte vekstmarkeder som blant annet Kina. Stadig færre gode kort befinner seg nå igjen i kortstokken. Det neste som skjer er kraftige fall i metallpriser, råvarer og fraktrater. Det eneste som nå stiger er rentenivået. Alt med forverrende effekt for de som sitter igjen ved bordet, sier Warren.

 

– Det paradoksale er at ingen av disse tingene skjer plutselig, men bruker måneder på å utvikle seg. I god tid innen indeksen over de største og mest likvide kinesiske aksjene er falt med 29 prosent, Russland er ned 25 prosent, prisen på nikkel er ned 41 prosent, kobber og aluminium er ned 17 prosent, fraktrater er ned 31 prosent og prisen på halvledere har falt 23 prosent har de dyktige spillerne forlatt bordet og er for lengst i seng. Uthvilte og med pengene i behold kan de, når de måtte ønske det sette seg tilbake ved bordet og vurdere om oddsene igjen er i deres favør. Det er slikt det blir penger av, avslutter Warren.

 

R/Carlos

Link to comment
Share on other sites

Dette er avkastningen i et WarrwnWicklund-fond de siste 3 måneder.

 

Boston Global -4.34%

 

 

Med henvisning til forrige innlegg med gjengivelse av Peter Warrens

artikkel vil jeg minne forumets lesere på at:

 

"Etterpåklokskap er en meget eksakt videnskap"

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

I mangel av noe annet å skylde på istedenfor oljeprisen kommer denne fra USA:

 

Uttalelse av: Brian Bensch, investment manager at Melhado, Flynn & Associates.

 

"I don't know what can get us higher until we at least get through the Olympics and the Republican convention," he added. "Until then, I'm afraid we're going to keep slowly drifting lower."

 

The Olympics began in Greece Friday. The Republican National Convention (RNC) begins August 30 in New York City and runs through September 2.

 

Så får vi vente 3 uker og se?????

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Hver femte investor spår krakk

Av dn.no

 

Nær åtte av ti av investorene mener at et børskrakk nå er «litt sannsynlig» eller «svært sannsynlig». Aldri før har det vært så mye pessimisme blant de norske storinvestorene.

 

Fy fy..... les innlegget her:

http://www.dn.no/forsiden/borsMarked/article355479.ece

R/Carlos

Link to comment
Share on other sites

Nå skal jeg passe meg vel for å ligne en Peter Warren!,

Men jeg er såpass bekymret at jeg har lagt inn SL på hele poreføljen nå i dag.

 

Til og med i SINVEST som er ca 50% av porteføljeverdien,

og som jeg anser som "ett sikkert bet"

 

Jeg har opplevd okt. 87. og unner ikke min verste fiende ett slikt senario igjen, nå kom jeg meg ut med bena først den gang.

Men med dagens internett handel, kan panikken fort spre seg, og da er det absolutt INGEN som spør etter verdien i ett selskap.

 

Tilslutt vil jeg bare kommentere at jeg er nesten 100% investert og er positiv og ser lyst på fremtiden, men det går an å være realist for det.

 

:newb:

Link to comment
Share on other sites

Men jeg er såpass bekymret at jeg har lagt inn SL på hele poreføljen nå i dag.

 

Klok valg vil jeg si. Jeg "glemte" å legge in SL i august og reiste på ferie til fjerne himmelstøk. Ja, og du gjettet riktig; PW fra GOD kom mens jeg var ute og koste meg. Dyrkjøpt efaring.

 

Ang. markedet, jeg er av den oppfatning at hvis mange nok roper ulv så kommer ulven tilslutt :evil:

Valgkamp i USA, ustabile olje priser, situasjonen i Irak, dollar prisen, ++ er med å prege markedet.

Det er best å være varsom i kommende periode og ikke ta for store sjanser.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Å putte penger i aksjemarkedet er noe av det smarteste du kan gjøre - forutsatt at du vet hva du gjør. Her er fellene du bør ligge unna:

 

Her er noen av de vanligste feilene aksjeinvestorer gjør, ifølge AskMen.com. Kjenn dem og unngå dem.

 

  • Time markedet, i form av hyppige kjøp og salg. Markedstiming er ikke noe for den enkelte investor. Å kjøpe og selge er dyrt, og profitten blir spist opp av avgifter.

  • Kjøpe en aksje fordi den betaler utbytte. Et lønnsomt selskap kan betale ut deler av profitten til aksjonærene. Det høres bra ut, men prisen for aksjen reflekterer utbyttet. Med andre ord, å shoppe for utbytte betyr at du betaler for mye.

  • Å kjøpe en aksje før en resultatrapport. En kvartalsrapport er som en karakterbok for selskapet, og før den er offentliggjort bruker analytikerne dager på å lage estimater. De fleste selskapene møter eller slår estimatene. Hvis strategien din er å spekulere kun på rapporter, vil du basere dine veddemål på regnskapstriks.

  • Satse på hypen. Få selskaper kan leve opp til hypen, så ta det med en klype salt. Når du ser en aksjekurs som går i taket og alt du hører om er det nye, hotte selskapet, tenk for deg selv at dette er varselstegn, ikke kjøpsignaler.

  • Å tro at lave aksjekurser er bra. Kjøp billig, selg dyrt, ikke sant? Vel, kanskje. Men bare fordi en aksjekurs er lav betyr ikke det at aksjen er billig. Spør deg selv om selskapet er under- eller overpriset på nåværende kurs, basert på markedsverdi og P/E.

  • Følge bjellesauer blindt. Mange følger de store investorene som John Fredriksen og Øystein Stray Spetalen blindt. Det er en stor feil. For det første er det ingen garantier. For det andre, selv om de har rett, forteller de ikke deg om sin strategi, dermed vet du ikke når det er på tide å selge.

  • Ikke ta gevinst. På et eller annet tidspunkt må du selge og ta gevinst. Når du gjør det utgjør all forskjellen. Dessverre inntar mange en gambler-holdning når det kommer til dette. Det er en feil. Andre trykker på selg-knappen så snart de ser et ørlite overskudd. Det er også feil. Prøv å være realistisk, ikke blir grådig eller redd. Planlegg gevinstene som du planlegger dine investeringer.

  • Ikke ta tap. Noen ganger bare faller og faller en aksje. Overraskende nok holder enkelte ved disse aksjenes om om det var deres favoritt-fotballlag. Folk blir med andre ord emosjonelle, og taper bøttevis med penger. Da er det nødvendig å ta tapet. En smart investor har mot til å gå, så han kan ta pengene et annet sted og begynne på nytt.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Lage deg en bruker i dag for alle funksjoner. Helt gratis!

    Logg inn eller lag deg en bruker

×
×
  • Create New...